Ester Mosessons-elever tävlar i gymnasie-SM
En lång rad välkända kockar och bagare har gått på Esters Mosessons gymnasium – Louise Johansson, Tomas Sjögren, Andrea Wiberg och Marcus Samuelsson för att nämna några. Det är dessa som sitter uppe på skolans ”wall of fame”. Intill sitter en spegel med en skylt ”Nästa stjärna”? Tanken är att man ska inspireras av de föregående och våga se sig själv som en av dem.

Men vad krävs för att bli en stjärna?
– Intresse och vilja att utvecklas både som matlagare och som person. Man måste vilja lära nytt hela tiden och ha tålamod, säger köksläraren Sofia Helsén.
– Eleverna behöver även vara nyfikna på råvaror och att testa olika matlagningsmetoder för att bredda kunskaperna och utvecklas, fortsätter köksläraren Andreas Wessman
Märker du som lärare vilka som kommer gå långt?
– Ja och nej, det händer mycket under tre år på skolan. Det kan lika gärna vara den man minst anar som blommar ut tredje året eller efter studenten, säger Sofia Helsén.

Behöver man tävla för att nå toppen?
– Nej absolut inte. De flesta kockarna ute i de svenska köken har inte tävlat. En del kockar är bekväma i den typen av uppgifter medan andra inte alls trivs med det. Att tävla kräver dessutom att man lägger ner mycket tid och energi vilket inte passar alla. Tycker man däremot att det är kul så finns det massor att lära sig genom att tävla, säger Andreas Wessman.
Förra året vann Esters elever Hugo och Teddy SM-guld i kök i gymnasie-SM. Nu har skolan två nya lag som ska tävla i gymnasie-SM. Ett i kök och ett i servering.
Vad tror ni om deras chanser i tävlingen?
– Det kommer att gå jättebra. Deras tävlingsbidrag var riktigt bra och stack troligtvis ut i mängden. Nu gäller det att träna och skapa en trygghet i de moment som de vet att de ska göra på tävlingen, säger serveringsläraren Mensur Galica.

– Det är elevernas första tävling, vilket gör det lite mer nervöst såklart, fortsätter Sofia. Sedan kan de såklart bli så att de får blodad tand och fortsätter att tävla i framtiden och vem vet, kanske hamnar på vår vägg i salutorget. Väljer de att inte tävla så är jag ändå säker på att de kommer att utvecklas till mycket kompetenta matlagare och servitörer, fortsätter Mensur Galica.
Vad ger det skolan att elever tävlar i gymnasie-SM?
– Det är jätteroligt att de vill vara med. För skolan är det såklart kul att synas, men också att eleverna och vi lärare får ett utbyte med andra skolor. Dessutom är det ett kvitto på att vi är en bra skola där man får en bra utbildning och möjlighet att utmanas, berättar Andreas Wessman.
Hur viktiga är handledarna på praktikplatserna?
– De har en mycket stor roll i att inspirera, välkomna och utveckla eleverna. På apl (arbetsplatsförlagt lärande) får eleverna ta del av hur branschen ser ut idag och vilka trender och nya smakkombinationer som gäller just nu. Detta kan de sedan koppla ihop med de grunder de lär sig i skolan, säger Andreas Wessman.
– Elevernas apl-platser är dessutom delaktiga och hjälper till i förberedelserna inför tävlingen genom att eleverna får möjlighet att träna på momenten i yrkeslivet, säger Mensur Galica.
Vad gör ni lärare för eleverna som ska tävla?
– Vi uppmuntrar dem att delta i tävlingar, vilket utvecklar dem oavsett om de går vidare eller ej, säger Andreas. Är det så att eleverna går vidare i en tävling så följer vi såklart med och peppar, stöttar och lugnar eleverna. Inför tävlingar ser vi till att de får bästa förutsättningarna för att träna och öva på det som vi tror kommer att komma på tävlingen.
Har ni någon kontakt med gamla elever?
– Självklart! Flera av dem kommer tillbaka och hälsar på, medverkar och inspirerar på lektioner eller öppna hus, fortsätter Andreas. Vår skola är relativt liten och vi lärare arbetar mycket med relationerna till eleverna. Jag tror att detta gör att många vill komma tillbaka och besöka oss. Många av de handledare vi samarbetar med på företag och apl-platser är tidigare elever och nu får de möjlighet att tipsa, coacha och vara förebilder för sina framtida kollegor.
Hur är det att vara lärare på Ester Mosessons?
– Ingen dag är den andra lik. Variationen som lärare på ett yrkesprogram är det bästa. Ibland står du och pratar om hur olika grönsaker ser ut och vad de kan användas till, nästa dag så tillagar du just den grönsaken med samma elev i ett kök. De dagar när elever får aha-upplevelser är de bästa. På Esters ger det en rolig och utmanande arbetsmiljö på samma gång som vi fostrar branschens framtida kollegor, säger Andreas Wessman.