Foto: Gunilla Fransson Bangura

2023-06-22 | 4 min läsning

“Ett roligt sätt att lära sig mer om havet”

Temaveckan som vänder sig till alla åldrar lyfter i år den ekologiska mångfalden och klimatförändringarna.

– Västerhavsveckan är ett roligt sätt att lära sig om havet. Vi tror att om man får en känsla för det så vårdar man det bättre än man skulle göra annars, säger projektledaren Gunilla Fransson Bangura.   

I år vill arrangören särskilt höja medvetenheten för biologisk mångfald och klimatförändringar som är viktiga frågor för hela ekosystemet där även vi ingår. 

– Västerhavets miljö står inför stora utmaningar. Det som sker i havet har betydelse för det som är på land och tvärtom. 

Aktiviteter på 44 platser i Västra Götaland 

Årets upplaga arrangeras samtidigt som Göteborg firar 400-årsjubileum. I år väntas 65-70 000 besökare, varav 5000 enbart på premiärdagen den 5 augusti där invigningen sker vid båten Kvartsita på Eriksberg. 

Västerhavsveckan arrangeras på 44 platser i Västra Götaland och därutöver ett flertal platser i Halland och Skåne.  

Det finns en mängd olika aktiviteter att välja på, där allt är gratis; allt från att smaka mat från havet och sportfiske till energirådgivning. 

– Folkbildning är grundbulten och alla aktörer har sin plats. 

“Prata direkt med forskare” 

En efterlängtad aktivitet är öppna skepp. På fartyget Skagerak kan man till exempel prata med forskare om hur de jobbar. 

På toppsegelskonaren Kvartsita får man reda på allt om strandstädning. 

 – Att ett forskningsfartyg öppnar upp är inte så vanligt. Det skulle vara väldigt synd om man missar det.  

Andra aktiviteter är föreläsningar, vandringar och sälsafari. 

Gunilla Fransson Bangura, projektledare Västerhavsveckan.

– Man får många trevliga kommentarer från dem som har varit med på båttur för första gången. Vi vill göra havet tillgängligt för alla och öka förståelsen för sambandet mellan land och hav. 

Under veckan har man alltså möjlighet att gå på två vandringar i göteborgsområdet. Den ena är en kulturhistorisk vandring på Rivö, gamla kända betesmarker för öborna. Rivö ligger vid Asperö och Brännö. 

Den andra är en vattendragsvandring i Mölndalsån, som är ett bra exempel på en å som har gått från att vara väldigt smutsig och i folkmun kallats “kameleonten” på grund av fabriksutsläpp av olika ämnen, till att ha blivit väldigt ren. 

Den som är ute efter barnaktiviteter kan med fördel bege sig till Askimsbadet på Havets dag den 10 augusti. 

– Havsverkstan är alltid med där man kan utföra olika experiment.  

Rapportera invasiva arter

Under Västerhavsveckan ägnas också intresse åt invasiva arter och Göteborgare uppmanas att rapportera fynd av arter som blåskrabba, penselhårskrabba och jätteostron. Ett annat exempel är Svartmunnad smörbult. 

– Det är en fisk som sprider sig i svenska vatten och har träffats på långt utanför öarna. Vi har även forskare på plats som kan berätta vad det betyder för ekosystemet då den påverkar livet i havet. 

Men vissa arter har samtidigt blivit mindre vanliga, som till exempel blåmussla. 

– Det är jättetråkigt. Just nu håller forskare på att undersöka vad det beror på. I Mollösund till exempel har vi musselforskare på plats som kan svara på frågor om detta. 

Även Halland och Skåne är med i Västerhavsveckan. En ny stad som deltar är Trollhättan och en ny plats är Donsö. I begreppet Västerhavet ingår Kattegatt och Skagerack, i vissa fall även Öresund. 

“Viktigt fortsätta satsa på naturvård”

Temat på veckan är som sagt biologisk mångfald och klimatet. 

– Naturbete som håller landskapen öppna har betydelse för vattnet och vi lyfter vattendragets betydelse. Mycket förs ut i vattendragen och vi har fiskar som ska ta sig upp och leka i vattendragen, säger Gunilla och tillägger: 

– Det är väldigt viktigt att man fortsätter att satsa på naturvård som leder till att vi kan nå klimatmålen. 

Västerhavsveckan pågår 5–13 augusti. Den arrangeras av Västra Götalandsregionen tillsammans med flera olika aktörer. Göteborgs Stad är en av dem. 

Ur programmet

5 augusti: Invigning av Västerhavsveckan med  bland annat Skagerak har öppet fartyg 

13 augusti: Donsö får besök av Västerhavsveckan 

10 augusti: Havets dag på Askimsbadet 

8-10 augusti:  Guidad tur på Göteborgs Fiskauktion 

13 augusti: Kulturhistorisk vandring på Rivö



Prenumerera så du inte missar något nytt!