Fairtrade-märkt kaffe serveras under handbolls-VM. Det innebär bland annat att de som odlar kaffebönor har schyssta arbetsvillkor och rättvis lön. Foto: Rosa Panggabean
Handbolls-VM 2023 arbetar med hållbarhet på fyra områden: Ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet samt ledarskap. Organisationen samarbetar med Fairtrade Sverige som även organiserar Fairtrade city.
– Alla svenska städer där handbolls-VM spelas är Fairtrade cities, däribland Göteborg, säger Jesper Jones, planeringsledare hållbar konsumtion, demokrati och medborgarservice, Göteborgs Stad.
Organiserat av Got Event
På samtliga arenor serveras Fairtrade-märkt kaffe i kiosker, kaféer och restauranger. Got Event har organiserat detta på Scandinavium tillsammans med Fairtrade city Göteborg.
– Det fanns inte Fairtrade-kaffe på alla arenor tidigare, bland annat i Göteborg, utan det blev så tack vare att det är handbolls-VM nu.
Fortsatt samarbete
Det är också en del av ett större samarbete som kallas Fair play all the way. Enligt Krister Bergström, VD för Handbolls-VM 2023 AB, handlar det om att schyssta villkor utanför planen är minst lika viktigt som på planen. Målet är att samarbetet med Fairtrade Sverige ska fortsätta även under VM för damer i december 2023 och EM för herrar 2026.
Schyssta arbetsvillkor
En fairtrade-märkt vara, som till exempel kaffe, innebär att den som producerat varan har schyssta arbetsvillkor och rättvis lön. Märkningen är också en garanti för att det inte förekommer slavarbete eller barnarbete. Kaffet som Göteborgs Stad köper in är till 90 procent både ekologiskt och etiskt märkt.