2014-11-24 | 5 min läsning

    Familjehem sökes till ensamkommande flyktingbarn

    Många barn och tonåringar i Göteborg har det så svårt hemma att de inte kan bo kvar, närmare hundra barn väntar just nu på en ny familj. Samtidigt kommer allt fler ensamma flyktingbarn som också behöver allmänhetens hjälp. Den 29-30 november testar Göteborgs Stad ett nytt grepp för att hitta familjer som vill ta emot ett barn: en pratstund på Ikea i Bäckebol.

    – Vi letar hela tiden nya sätt att komma i kontakt med människor för att få prata om vårt stora behov av fler familjehem, och det här hoppas vi mycket på, säger Agneta Attar, rekryteringsansvarig på Familjehem i Göteborg.

    Ja, vill man verkligen befinna sig mitt i en folkrusning så är nog Ikea Bäckebol, en lönehelg precis i början av julhandeln, inte helt fel ställe. Frågan är hur sugna människor är just där och då på att prata om att hand om barn i nöd?

    – Ja, Ikea är ett utflyktsmål för hela familjen och vi hoppas att folk vill prata med oss och inte bara vara fokuserade på en ny Billy-bokhylla! Vi har gjort liknande insatser tidigare, på Kulturkalaset, West Pride och utanför biografer och teatrar när de haft föreställningar med sociala teman, och vår erfarenhet är att många säger ”Oj, ja, det har vi tänkt på många gånger, men det har aldrig blivit av”, säger Agneta Attar.

    – En sådan här sak är ju inget som kommer att avgöras där och då, men det kan vara ett bra tillfälle att så frön som kan få ligga och gro tills man känner sig redo, fortsätter hon.

    Ökningen lär fortsätta
    Kruxet är hur man ska få fler familjer att verkligen gå från tanke till handling, då behovet av nya familjehem är större än någonsin i Göteborg. I flera år har det funnits en mer eller mindre konstant ”kö” på cirka 80 barn som väntar på att få komma till en familj, men det senaste året har den vuxit till att nu omfatta runt 100 barn.

    – Behovet för barn som kommer från Göteborg är i princip konstant, men nu kommer allt fler ensamkommande barn från krigsdrabbade områden, som inte har någon släkt, bekanta eller annan anknytning i Göteborg. Och det flaggas för att den utvecklingen bara kommer att fortsätta framöver, säger Agneta Attar.

    De flesta flyktingbarnen som kommer är i tonåren, alltså från 13 år och uppåt, precis den ålderskategori som det redan tidigare är som svårast att hitta familjehem åt.

    – Ju yngre barnen är desto lättare är det att hitta familjer som vill ta hand om dem, men det finns många äldre barn som behöver en familj som de senare kan ”flytta hemifrån ifrån”, så att säga. En ny, fast punkt som de kan komma tillbaka till och till exempel fira jul hos framöver, säger Agneta Attar.

    Krävs inga ”super-familjer”
    Många kanske tror att man måste vara en ”super-familj” för att klara av uppdraget, men så är inte alls fallet. Tvärtom är det helt vanliga, väl fungerande familjer som ofta är de bästa förebilderna för barnen.

    – Vi letar efter personer som har ett intresse för och kunskap om andra människor och kulturer, och som är lyhörda. Oavsett om det är barn som vuxit upp i Sverige eller nyss har kommit hit så kan de ha varit med om hemska saker, men det är inte alltid det syns direkt. Det de framförallt behöver är en familj som är trygg, och det finns det ju många som är, säger Agneta Attar.

    För somliga barn passar det bäst om de får vara ensamma med de vuxna, i andra fall är det bara bra med ”syskon” som också kan agera förebilder.

    – Fast oftast är det att föredra om barnen inte riktigt är i samma åldrar, så att man undviker en konkurrenssituation som lätt uppstår annars. Men varje barn är unikt och det är viktigt att barnen kommer till en familj som har förutsättningarna att möta just det barnets behov.

    Empati och medmänsklighet
    De som vill bli familjehem kan bo upp till 15 mil ifrån Göteborg och får genomgå en gedigen utredning utbildning, så att alla är införstådda med vilket åtagande man gör. Familjehem får ekonomisk ersättning, men att ha pengar som drivkraft är ingen hållbar utgångspunkt. Istället är det familjer med empati och medmänsklighet som söks.

    – Det känns som att samhällsklimatet har gjort att det blir svårare och svårare för oss att hitta nya familjehem. Många verkar slutkörda av att satsa hårt på sina jobb och en massa fritidsaktiviteter, men jag tror att många med relativt små förändringar av sina liv skulle ha plats för en ny familjemedlem. De som gjort det valet säger att det ger så otroligt mycket tillbaka, säger Agneta Attar,

    Hon påpekar att det finns fler viktiga insatser man kan göra än att bli familjehem för en hel uppväxt.

    – Vi har ett lika stort behov av jourhem som akut, med ett par timmars varsel, kan ta emot barn och ta hand om dem från några dagar upp till ett par månader, tills vi hittar andra lösningar. Vi behöver också fler kontaktfamiljer, som kan ta hand om barn en helg i månaden som avlastning. Behoven är enorma och vi som arbetar med detta har en klump i halsen varje dag av alla öden vi stöter på.



    Prenumerera så du inte missar något nytt!