Konstnären Tim Timmey har skapat markmålningen. Foto: Alexandra Wattwil

2024-05-17 | 3 min läsning
Färgsprakande markmålning tar plats på Stigbergstorget
Asfalten har spruckit upp och fyllts med vatten där en fågel guppar omkring i en badring, en flamingo doppar foten och en och annan hajfena sticker upp. Det är konstnären Tim Timmey som förvandlat Stigbergstorgets parkeringsplatser till ett sommartorg som bjuder in till lek.

– Jag ville knyta an till platsen och skapa något färgglatt där gatan får vara en del av konstverket, säger Tim Timmey.

För tredje året i rad görs parkeringsplatserna på Stigbergstorget om till sommartorg och det är andra året som en konstnär har fått uppdraget att skapa något på den hårda asfaltsytan.

Den här gången är det Artscape och Tim Timmey som har skapat en markmålning med graffittifärg och resultatet är färgsprakande och inbjudande.

Astrid Nidsjö från Artscape och konstnären Tim Timmey. Foto: Alexandra Wattwil

– Jag vill sprida glädje med min konst och bjuda in till lek. Jag hoppas att vi får se massor av rörelse på den här platsen i sommar och att den kommer att locka besökare i alla åldrar, säger Tim Timmey.

Bidrar med mer grönska

Markmålningen på Stigbergstorget är en del i Göteborgs Stads koncept Ta plats. Konceptet innebär att Göteborgs Stad tillfälligt förvandlar ett antal platser runt om i staden för att bjuda in till vistelse och rörelse och bidra med mer grönska. På Stigbergstorget innebär det ett sommartorg som kommer att finnas på plats mellan maj och september.

– När vi skapar temporära platser vill vi att de ska vara ett komplement till det permanenta. Det ska inte se ut som stadens vanliga möblering, istället använder vi mer färg och vill skapa något lekfullt som bjuder in till att interagera med platserna, säger Ulrika Åkerlind, utvecklare av offentlig plats vid stadsmiljöförvaltningen.

Foto: Alexandra Wattwil

På Stigbergstorget har Tim Timmey och Artscape skapat en bana, där man kan balansera på en målad lina, gå på en bro över vattnet som öppnar upp sig mellan asfalten, hoppa mellan färgglada knappar eller bara slå sig ner på en av båtarna i trä, som fungerar som sittplatser.

Finns kvar under fem månader

– Vi är glada att vi får vara med och jobba med att göra Stigbergstorget tillgängligt och inbjudande. Här får gatan vara en del av konstverket genom att vi har involverat hela ytan utan att täcka hela ytan med färg, säger Astrid Nidsjö på Artscape.

Resultatet är ett konstverk med 3D-effekt, som kommer att finnas kvar under fem månader. Därefter återställs platsen från sommartorg till en parkering för bilar.

Astrid Nidsjö från Artscape och konstnären Tim Timmey. Foto: Alexandra WattwilPrenumerera så du inte missar något nytt!