För att ta sig till någon av stadens fyra återvinnings- centraler krävs i princip tillgång till bil. Och de omkring tjugo miljöstationer som finns är ojämnt placerade på kartan. För många människor är det följaktligen krångligt att göra sig av med farligt avfall på ett miljöriktigt sätt. Det är bakgrunden till Kretsloppskontorets och Renovas försöke med Farligt avfall-bilen, som började rulla i våras.
Mobiltelefoner och strykjärn
Varje torsdag mellan klockan 17 och 20 under nio veckors tid stod bilen parkerad på tre olika adresser, som ständigt förnyades.
Inför varje besök gick Kretsloppskontoret ut med informationsblad i brevlådan till de boende i närheten om att de nu hade chansen att på ett enkelt sätt bli av med gamla batterier, färgrester, lysrör, lösningsmedel med mera.
Även små elektriska och elektroniska apparater som tjänat ut, som strykjärn och mobiltelefoner, tas emot av Farligt Avfall-bilen.
– Vi koncentrerade oss i första hand på bostadsområden där det är som glesast mellan miljöstationerna, det vill säga centrum och de östra stadsdelarna, berättar Nike Vallström, informatör på Kretsloppskontoret.
20 turer under våren
– Men också på områden med flerbostadshus, eftersom färre där har tillgång till bil. Under hösten har konceptet upprepats under tolv torsdagar, nu med tonvikten på centrum, Hisingen och de västra stadsdelarna. Antalet hushåll som får information inför avfallsrundorna har också ökat.
– Vi märkte till vår förvåning att det kom en hel del bilar fulla med avfall till Farligt Avfall-bilen. Det är folk som rensat sina garage. Förmodligen väljer de den här möjligheten eftersom återvinningscentralerna inte har öppet på kvällstid, säger Nike Vallström.
Inför nästa år planerar kretsloppskontoret och Renova att köra omkring 20 avfallsturer under våren och lika många under hösten.