Hon tror att många föräldrar inte är medvetna om fartens betydelse för hur allvarlig utgången av en olycka kan bli.
Åtta svårt skadade hittills i år
– Glädjande är det däremot att användningen av hjälm ökar, det rapporterar polisen i både Torslanda och Frölunda.
Vägverkets statistik för mopedolyckor i hela landet är en dyster läsning. På sju år har antalet svårt skadade ökat från 198 till 342. Och den trista utvecklingen ser ut att hålla i sig: Till och med juli i år har 160 personer – de flesta ungdomar – skadats svårt på mopeder.
Göteborg har sedan några år lyckats bryta den utvecklingen. Exakt vad det beror på är oklart, men Göteborgs Stad har arbetat mycket med information och attitydpåverkan, till exempel satsningen Young Rider, samt infört hastighetsbegränsande åtgärder, separerade vägbanor och vägbulor.
Nya siffror visar nu att hittills i år har åtta personer skadats svårt vid mopedolyckor i Göteborg. För hela förra året var siffran 20, för 2006 29 och för 2005 32 svårt skadade.
Fler olyckor på hösten
Gunilla Fransson hoppas att den goda utvecklingen håller i sig, men hon vet att de tidiga höstmånaderna – augusti, september, oktober – brukar vara mer olycksdrabbade än resten av året.
– Då ökar riskerna på flera sätt: Det blir mörkt och halt och trafiken blir mer intensiv. Många ungdomar har kört ute på landet under sommaren och är inte vana vid trafiken i stan, säger Gunilla Fransson.
Hon påpekar att alla måste hjälpas åt för att hålla nere olyckstalen.
– Det är väldigt skönt att vi har fått ner olyckssiffrorna i Göteborg de senaste åren. Men vi vill ju att det ska förbli så och då måste vi fortsätta att informera och påminna om riskerna hela tiden, eftersom nya kullar mopedister tillkommer varje år, säger Gunilla Fransson.
”Mopeden får inte bli enbart en barnpassning”
Hon får medhåll av närpolisen Per ”Perry” Eriksson i Frölunda, som tycker att det behövs ett större engagemang från föräldrarnas sida vad gäller ungdomars mopeder och deras beteende i trafiken.
– Föräldrarna måste lära sig mer om hur mopederna fungerar och kolla dem mer. Föräldrar får inte lita på sina barn i de här åldrarna. Och mopeden får inte bli enbart en barnpassning, säger Per ”Perry” Eriksson.
Fotnot:
Dödsolyckor på moped är mycket sällsynt i Göteborg. Sedan år 2005 har bara en mopedist omkommit i Göteborgstrafiken.