Ungdomarna uppträder med sina föreställningar i Flunsåsparken. Här står Freddie Nyström Band på scen. Foto: Anders Mossberg

2023-07-20 | 2 min läsning
Feriearbetare står för underhållningen i Flunsåsparken
Vecka 28-32 håller ungdomarna till i Flunsåsparken. Då kan ni titta på teaterföreställningar med feriearbetarna inom området kultur. ” Det är fantastiskt att träffa nya människor att samarbeta med och skapa glädje”, säger Stina Stålberg.

Noah Wardere, Stina Stålberg och Jonathan Forslund repeterar inför föreställning i Flunsåsparken. Foto: Förvaltningen för funktionsstöd

Ungdomarna har själva skrivit pjäserna och uppträder med sång, dans och musik. Andra feriearbetare står för bakverk och kakor som går att köpa under föreställningarna.

– Detta är verkligen superkul. Det är andra sommaren jag sommararbetar med att spela teater, säger Stina Stålberg.

Hon går teaterlinjen på gymnasiet, och har längtat tillbaka efter att ha jobbat med samma upplägg förra året.

Gratis inträde och fullspäckat program på Flunsåsparken

Det rör sig om två föreställningar på en kvart var. Den ena handlar om en spökbar och den andra är en spinoff på Shakespeares Romeo och Julia.

Feriearbetarna inom kultur är 16-18 år och sammanlagt får 25 ungdomar chans att leva ut sina teaterdrömmar under tre spännande sommarveckor. Vecka 30 kommer nästa kreativa gäng in och tar över scenen i Flunsåsparken.

– Första gruppen kultursommararbetare skrev manus som den nuvarande gruppen och nästa plockar upp och spelar på scen, säger Lukas Grundberg, huvudansvarig för kulturgruppen och Flunsåsparken.

Flunsåsparken är Sveriges enda folkpark med gratis inträde. Här finns en stor fin scen och många sittplatser. Få känner till denna pärla vid Wieselgrensplatsen som är gömd i en dunge.

Skräckhistoria med kärlekstema

Ungdomarna uppskattar samhörigheten mest tror Lukas Grundberg. De träffar främmande människor i grupp, som de sedan står tillsammans med på scen och gör någonting de kanske aldrig trodde skulle bli möjligt. Just nu är repetitionerna i full gång på Selma Lagerlöfs Center

Stina Stålberg spelar en tjej som heter Caroline i skräck- och kärlekspjäsen. Caroline är kär i sin bästa kompis och de går tillsammans till ett hemsökt hus. Caroline försvinner när hon går på toa, men när hon kommer tillbaka tar allt en oväntad vändning.

– Det är fantastiskt att träffa nya människor att samarbeta med och skapa glädje. Det ger nya perspektiv. Stämningen är underbar och alla är inkluderade, säger hon.Prenumerera så du inte missar något nytt!

FAKTA | Sommarens schema

Teaterns schema för sommaren är:

Vecka 29 måndag, onsdag och fredag föreställningar 10:30 och 13:30.

Vecka 30 aktiviteter på onsdag och fredag men inga föreställningar.

Vecka 31 förställning onsdag och fredag 10:30 och 13:30.

Vecka 32 föreställning måndag, onsdag och fredag 10:30 och 13:30.

FAKTA | Feriearbete på förvaltningen för funktionsstöd

Förvaltningen för funktionsstöd erbjuder feriearbete till 350 ungdomar, inom fyra olika områden:

  • Kultur Här skapas teater som uppförs på scen.
  • Aktivitet Här skapas aktiviteter för boende på Bostad med Särskild Service (BmSS) och dagverksamheter (DV) runt staden.
  • Service Här skapas tilltalande utemiljöer för de boende
  • Café Här bakas bakverk och kakor som säljs under uppträdandena i Flunsåsparken.

Arbetsperioderna är uppdelade på tre omgångar på tre veckor vardera.