Feskekôrka är ritad av forne stadsarkitekten Victor von Gegerfelt, som inspirerades av fornnordiska och gotiska stavkyrkor när han ritade den nya fiskhallen på 1870-talet. Foto: Carina Gran/Higab
Den ikoniska Feskekôrkan invigdes 1874 och har sedan dess hyst fiskhandel av olika slag. Det ritades av Göteborgs dåvarande stadsarkitekt Victor von Gegerfelt, och har under nästan 150 år besökts av göteborgare och turister som lockats av havets läckerheter.

Marcus Gustafsson från fastighetsbolaget Higab har varit med och projektlett renoveringen av Feskekôrka som öppnas igen den 16 maj. – Det ska bli skönt att få lämna över byggnaden nu och låta människor få njuta av den, säger han. Foto: Hannah Sjöström
I dag ägs byggnaden av det kommunala fastighetsbolaget Higab. 2013 förklarades Feskeôrka som byggnadsminne och då började Higab också göra en förstudie för att se hur byggnaden skulle kunna rustas upp. 2020 inleddes det stora renoveringsarbetet.
– Det var mycket som hade byggts om här på 1960-talet, så vi har varit tvungna att göra ganska stora ingrepp för att kunna ta fram byggnaden till sitt ursprungliga skick, förklarar Marcus Gustafsson, projektledare på Higab.
Ny källare byggd under Feskekôrka
Bland annat har man grävt ur en stor källare som rymmer storkök och all teknik som behövs. Och för att säkra byggnaden, som står på lera precis vid Rosenlundskajen, har man förstärkt stommen med 200 stålpålar som når ner till berggrunden.

Foto: Carina Gran
– Mycket av arbetet som vi har gjort syns inte, utan det ligger under marken. Men det känns väldigt bra att vi nu har förstärkt byggnaden så att den står stadigt i ytterligare 150 år, säger Marcus Gustafsson.
Stolpverket renoverat med traditionella metoder
Inne i hallen syns stolpverken i furu som har gett Feskekôrka sitt namn, arkitekturen är nämligen inspirerad av fornnordiska stavkyrkor. Stolparna har noggrant renoverats av timmermän som använt traditionella metoder.

Feskekôrka kommer att hysa flera restauranger och olika fiskdiskar. Foto: Hannah Sjöström
– Vi är jättenöjda med hur allt har blivit. Tidigare var hallen ganska mörk och de vackra fönstren var inte lika tillgängliga. Vi är också väldigt glada över att ha öppnat upp byggnaden ut mot Rosenlundskajen, så som det en gång var, säger Marcus Gustafsson.
Har kallats “biltvätten” och “autostradan”
Feskekôrka har fått flera smeknamn under åren, bland annat biltvätten och autostradan.
– Det beror på att många kom och bara gick igenom kyrkan från en öppning till den andra. Nu hoppas vi att Feskekôrka ska bli lite mer välkomnande och att det ska bli en destination för göteborgare och besökare, säger Marcus Gustafsson.
28 meter lång fiskdisk
Den nya hyresgästen, Fisketorget i Göteborg AB, kommer att öppna flera olika restauranger i byggnaden, och även en klassisk fiskhandel med en 28 meter lång fiskdisk. Utanför byggnaden, i kanalen ligger också en stor pråm som kan ta 200 gäster.

Foto: Carina Gran/Higab
Feskekôrka
- Fyller 150 år i december
- Timret som använts vid renoveringen av stolpverket är ungefär 180 år gammalt
- 200 stålpålar har använts för att grundförstärka kôrkan så att den inte glider ner i kanalen
- 28 meter fiskdisk har byggts upp inför nyöppningen
- Blev byggnadsminne 2013 vilket inneburit att Länsstyrelsens antikvarier fått godkänna alla arbeten som gjorts under renoveringen som inleddes 2020
Läs mer: Higab