2024-01-24 | 3 min läsning

Feskekörkan – från rövarekula till ikonisk byggnad

Feskekôrka – idag en av Göteborgs mest ikoniska byggnader.
2024-01-24 | 3 min läsning
Feskekörkan – från rövarekula till ikonisk byggnad
I tre delar berättar Higab om historiska byggnader som har varit hårt kritiserade av sin samtid, men som man idag anser vara hyllade landmärken. Första delen handlade om stadens konstmuseum. Den andra delen handlar om den ikoniska fiskhallen Feskekôrkan.

Det är snart 150 år sedan Feskekôrka invigdes och idag är den kyrkliknande byggnaden en symbol för Göteborg. Det är ett populärt turistmål och en plats som många göteborgare håller varmt om hjärtat.

Foto: Göteborgs Stadsmuseum

“Första av sitt slag”

Att fiskhallen från början blev kallad just en slags kyrka är inte konstigt med tanke på byggnadens utformning. Han som ritade Feskekôrka hette Victor von Gegerfelt och Feskekôrkan var den första av sitt slag då det inte fanns någon fiskhall i varken Stockholm eller Köpenhamn.

Victor von Gegerfelt. Foto: Göteborgs Stadsmuseum

När byggnaden invigdes 1874 var det alltså en stor nyhet för Göteborg. Vad som skapade rubriker var dock inte fiskhallens framgång, utan byggnadens utseende.

Rosenlund 1862. Foto: Göteborgs Stadsmuseum

En byggnad som sticker i ögonen

Hur kunde stadsarkitekten Gegerfelt skapa en så ”egendomligt konstruerad byggnad”? Den frågan ställde sig tidningen Dagens Nyheter 1874. Flera andra tidningar skrev om hur utformningen stack i ögonen och kritiken vällde fram om att det skulle vara mer rimligt att göra om fiskhallen till en faktisk kyrka.

Feskekôrka 1874. Foto: Göteborgs Stadsmuseum

Samtidigt som Feskekôrka var en populär handelsplats som lockade mängder med besökare beskrev man den som en ”rövarekula” och ”lika ful som vanprydlig”. En annan skribent menade att byggnaden var vanskapt och att dess blotta åsyn gjorde honom ont och gav honom panisk förskräckelse.

Fisktorget tidigt 1900-tal. Foto: Göteborgs Stadsmuseum

Bättre tider väntade

Till slut vände dock vinden för den omtalade fiskhallen. I början av 1900-talet började tidningar uppmana till besök istället och de följande åren kom fisk som livsmedel att marknadsföras allt mer runt om i landet.

Så här såg det ut i Feskekôrka 1952. Foto: Erik Liljeroth/Nordiska museet

I år öppnar Feskekôrka efter att Higab har rustat upp byggnaden. Då kommer man återigen kunna se originaldelar av byggnaden som tidigare var borttagna eller övertäckta.

Rosenlund runt år 1900. Foto: Göteborgs Stadsmuseum

 



Prenumerera så du inte missar något nytt!