5 och 6 juni kan man besöka framtidsprototypen Skogspasset i Vättlefjäll. I en fiktiv framtida värld är tillgången till skogen begränsad till 100 timmar per person. Foto: Moa Alexandersson/Unsplash

    2025-06-04 | 2 min läsning

    Fiktiv upplevelse ska väcka tankar om naturen

    Tänk dig en framtid där skogen inte längre är fri. Där varje steg kräver tillstånd och där tystnad, bärplockning och fågelsång är begränsade rättigheter. Den 5 och 6 juni kan göteborgare besöka en framtidsprototyp som ska väcka tankar och samtal om vår rätt till naturen.

    Framtidsprototypen Skogspasset är resultatet av ett forskningsprojekt som görs av Rise research institutes of Sweden tillsammans med Göteborgs Stads skogsförvaltning och Plockhugget. Onsdag 5 och torsdag 6 juni visas prototypen i Vättlefjäll, ingång Vättlestugans parkering.

    Foto: Gustav Gullstrand/Unsplash

    Genom skyltar, meddelanden och avgränsade zoner får besökarna utforska ett möjligt framtidsscenario där skogsindustrin fram till år 2050 har brukat skogen hårt. Skogen har blivit en reglerad resurs snarare än ett gemensamt rum för alla. De få kvarvarande naturområdena i Sverige är indelade i besökszoner och får bara tillträdas med ett skogspass.

    Kajsa Pollack är forskare på Rise och projektledare för framtidsprototypen Skogspasset.

    ”Syftet är att väcka emotionella reaktioner och få i gång tankar kring skogen och vilken relation vi har till den i dag”

    Kajsa Pollack

    – I prototypen är framtiden dragen till sin spets där varje medborgare i Sverige har en kvot på 100 timmar där de får vistas i skogen. Syftet är att väcka emotionella reaktioner och få i gång tankar kring skogen och vilken relation vi har till den i dag, säger Kajsa Pollack, forskare inom användarupplevelser och användarbarhet på RISE.

    Viktiga frågor som berör många

    Skogspasset

    Framtidsprototypen visas den 5 och 6 juni, klockan 10–16 i Vättlefjäll, ingång Vättlestugans parkering.

    Projektet genomförs av Rise research institutes of Sweden i samarbete med Plockhugget och Göteborgs Stads skogsförvaltning. Det är finansierat av Vinnova och är del av utlysningen Framtidsprototyper för en hållbar skogsvärdekedja.

    Länkar:

    Rise research institutes of Sweden

    Göteborgs Stads skogsförvaltning

    Plockhugget

    I framtiden måste skogen räcka till mycket, både klimatnytta och rekreation, biologisk mångfald och råvaror. Med utställningen vill forskarna få besökarna att fundera över allemansrätten, fri tillgång till naturen och hur vi kan bruka skogen och samtidigt värna den biologiska mångfalden.

     – Det här är väldigt intressanta frågor som berör alla som använder grön- och skogsområden. Just nu tar vi i Sverige för givet att vi har rätt att vistas i naturen, men det är ju inte säkert att det blir så framåt. Vi hoppas på att det är många som vill komma förbi och ta del av projektet – både motionärer och barnfamiljer som besöker Vättlefjäll, säger Torsten Andersen, skogsförvaltare på stadsmiljöförvaltningen.



    Prenumerera så du inte missar något nytt!