Filmen Houria är en algerisk film och handlar om Houria som drömmer om att dansa i den algeriska baletten.

2023-11-14 | 3 min läsning

Filmer om förändring på filmfestival för mänskliga rättigheter

I årets upplaga av Filmfestival för mänskliga rättigheter, MRF, handlar flera filmer om förändring av samhället och att organisera sig.

– Vi vill skapa känslan av att det går att förändra, säger festivalens verksamhetsledare Karin Frennemo.

MRF – Filmfestival för mänskliga rättigheter äger rum för 21:a gången i Göteborg 20–25 november. Det blir en vecka fullspäckad med filmvisningar, föreläsningar och samtal på temat mänskliga rättigheter. Filmfestivalen riktar sig främst till unga som går på högstadiet, gymnasiet och folkhögskolor.

Något tema brukar inte tas fram för festivalen, men däremot brukar oftast ett sådant utkristallisera sig, berättar Karin Frennemo. I år visas flera filmer som ger exempel på människor som försöker organisera sig för förändring på olika sätt.

I filmen Breaking social undersöker Fredrik Gertten vad som händer när klyftorna blivit för djupa, om stress och oro, men också om hopp när människor går ut på gatorna för att försöka förändra en korrupt och djupt orättvis värld.

– Dear future children, På Hvitfeldska bodde vi, Breaking social och Make democracy great again är exempel på sådana filmer. Vi vill skapa känslan av att det går att förändra. Vi tycker att människor – framför allt unga – behöver det hoppet just nu, i den här tiden som är mörk på flera olika sätt.

Flera regissörer som samtalsledare

Dear future children är en hyllad dokumentär om aktivism som följer tre unga aktivister på tre kontinenter för att förstå deras motiv, utmaningar och drivkraft. På Hvitfeldska bodde vi är en film av Nils Petter Löfstedt som befann sig på Hvitfeldska i samband med kravallerna under EU-toppmötet 2001. Nu, tjugo år senare söker han upp några av de som fastnat på hans bilder.

– Vi har flera regissörer på plats som samtalsledare i samband med filmvisningarna och Nils Petter är en av dessa. Andra regissörer som gästar festivalen är Abbe Hassan med filmen Exodus och Alex Danielson som regisserat And the king said what a fantastic machine. säger Karin Frennemo.

– Som vanligt har vi också flera MR-organisationer, som vi samarbetar med, som samtalsledare. Till exempel Rädda barnen och Amnesty International. Även forskare från Göteborgs universitet deltar som samtalsledare, fortsätter hon.

Årets spelplatser är bio Capitol, Hagabion, Kulturhuset Blå stället, Bergsjöns kulturhus och Världskulturmuseet. Alla visningar har fritt inträde.

Bokningen öppnade redan i slutet av september och ungefär hälften av filmvisningarna är fullbokade. Men det finns fortfarande platser kvar – till och med för hela grupper, berättar Karin Frennemo.

Allmänheten välkommen

Allmänheten är välkomna till vissa av filmvisningarna även i år. Lördag 25 november visas till exempel två filmer – Om skogen och Det lilla gänget – på Världskulturmuseet för allmänheten.

– Denna dag sker i samarbete med Naturskyddsföreningen och i samband med dessa filmvisningar som har miljötema, arrangeras även en prylbytardag på museet.

MRF-Filmfestival i västra Sverige finansieras bland annat av socialförvaltningen Centrum – samverkan med civilsamhället, kulturförvaltningen, Västra Götalandsregionens kulturnämnd, Levande historia i Göteborg, Stiftelsen rights now och ABF.

Läs mer: MRF – Filmfestival för mänskliga rättigheter



Prenumerera så du inte missar något nytt!