Filmen Så länge hjärtat slår, regisserad av Ella Lemhagen, visas på MRF – Filmfestival för mänskliga rättigheter som drar i gång den 18 november. Foto: Triart

2024-11-15 | 2 min läsning

Filmfestival om mänskliga rättigheter för 22 året i rad

Måndag 18 november drar Filmfestival för mänskliga rättigheter i gång för 22:a året i rad. Skolklasser och även allmänheten i Göteborg kan se filmer som belyser demokrati och mänskliga rättigheter.

MRF – Filmfestival för mänskliga rättigheter arrangeras av Föreningen filmcentrum och Karin Frennemo har arbetat med den i Göteborg i 22 år.

– Ja, det är faktiskt jättelänge, men jag gillar att jobba med mänskliga rättigheter och med film.

– Vi är beroende av många föreningar och människor som engagerar sig i festivalen. Bland annat samarbetar vi med kulturhusen i staden som lägger tid och öppnar upp sina lokaler. Det är glädjande att det finns ett engagemang för de här frågorna så att festivalen kan fortsätta, säger Karin Frennemo.

Syftet med filmfestivalen är att visa kvalitetsfilm och synliggöra mänskliga rättigheter, särskilt för unga.

– Med tanke på hur världen ser ut just nu, när man ser att demokratin går tillbaka i flera länder, det råder flera krig i världen och de sociala ojämlikheterna ökar, är det viktigare än någonsin. Det finns ett behov av att prata om demokrati med unga, menar Karin Frennemo.

Filmerna visas för skolelever i Göteborg

Filmerna, sammanlagt 21 stycken, handlar om mänskliga rättigheter i stort och tar bland annat upp ämnen som funktionsvariationer, flyktingkriser och diplomati. De kommer att visas för skolelever i Göteborg och det är lärarna som bokar in sina klasser på filmerna. Redan ett par dagar efter att programmet släppts är flera visningar fullbokade.

– Lärarna känner att filmerna är ett nyttigt verktyg för att prata om just de här frågorna och det är vi väldigt glada för, säger Karin Frennemo.

Efter filmerna bjuds det också in till samtal med regissörer, forskare och representanter från olika organisationer som arbetar med mänskliga rättigheter.

– Det är viktigt att unga får se att dessa människor finns och att de jobbar med demokrati och rättvisefrågor. Under samtalen kan de ställa frågor och i bästa fall kanske själva engagera sig.

Filmfestival för mänskliga rättigheter – MRF

  • Pågår 18–22 november
  • Årets spelplatser är Bio Capitol, Hagabion, Kulturhuset Blå stället, Kulturhuset Bergsjön och 1200 kvadrat i Frölunda
  • Alla visningar har fritt inträde
  • Arrangeras av Föreningen filmcentrum och finansieras i Göteborg av bland annat socialförvaltning Centrum och kulturförvaltningen, Västra Götalandsregionens kulturnämnd och Levande historia i Göteborg

Gratis filmer även för allmänheten:

Länk: Här hittar du hela programmet



Prenumerera så du inte missar något nytt!