2025-02-24 | 5 min läsning

Finsk mat väcker minnen och matlust

Specialistundersköterska Sirkka Koskinen, enhetschef Tia Edlund och undersköterska Tiina Franck med den finska maten som gjort succé och väckt både samtal, minnen och matlust till liv. Foto: Veronika Halonen
2025-02-24 | 5 min läsning
Finsk mat väcker minnen och matlust
Satsning på finsk mat till finskspråkiga seniorer på vård- och omsorgsboende sprider både mat- och arbetsglädje.

Numera serveras finsk mat till hyresgästerna på de två finskspråkiga enheterna som finns på Göteborgs Stads vård- och omsorgsboenden. På Glöstorpshöjdens Vård- och omsorgsboende finns den ena enheten för finskspråkiga. Sirkka Koskinen och Tiina Franck arbetar som undersköterskor på enheten och Tia Edlund är enhetschef.

– Vi har funderat mycket på vad uppdraget att ha en finskspråkig enhet innebär. Det är så mycket mer än bara språket. Det handlar om kultur också och där har maten en väldigt viktig roll. Mat och musik förenar kulturer, det är livet, menar Tia.

På bilden ser vi bland annat koskenlaskija (ost i askar), skorpa med kanel och socker, rinkeli (den runda), suukko (som mumsmums), Da-Capo är choklad, finsk korv och karjalanpiirakka (karelsk pirog) med äggsmör och senap (i tuben). Foto: Veronika Halonen

Från dålig aptit till matglädje

Initiativet med att börja servera finska måltider på enheten började i november 2024. Redan första dagen såg medarbetarna att maten gick hem hos hyresgästerna.

– Det var helt otroligt. Den finska maten gjorde succé och väckte både samtal, minnen och matlust till liv. När vi började byta ut kalvkorven mot finsk korv så började de att äta korven först och smörgåsen sedan. Vi ser också att det alltid är de finska alternativen som går åt när de kan välja mellan det och ett svenskt alternativ, berättar Tiina.

Ett tecken på att den finska maten är populär är att en del hyresgäster har gått upp i vikt.

Ingen finsk högtid eller fest är komplett utan karelska piroger med krämigt äggsmör. Foto: Veronika Halonen

– En av våra hyresgäster har tidigare haft väldigt dålig aptit. När vi började med den finska maten så började personen sakta men säkert äta mer igen. Det har också gjort att hon börjat äta mer även av den andra maten som inte är finsk, säger Tia.

Festmåltider av enkla råvaror

De karelska pirogerna har sedan start varit ett återkommande mellanmål på enheten och när de ställs fram tar de alltid slut.

– För oss Sverigefinnar finns inte en högtid eller fest utan karelska piroger. De påminner om varma mackor. Degen är gjord på rågmjöl och fyllningen består exempelvis av risgrynsgröt. Du kan variera vad du har på själva pirogerna, men en krämig äggsmörsblandning är en klassiker. Det smakar fantastiskt, berättar Tia.

Den finska mat de serverar lagas ofta av enklare råvaror och har milda smaker.

Finska timmen på Glöstorpshöjden och på mötesplatser

Varje fredag bjuds hyresgästerna på Glöstorpshöjden in till finska timmen. Det är ett tillfälle att ta del av finsk kultur i olika former och även en stund för fika och samvaro på finska.

Finska timmen finns också som mötesplatsaktivtet för seniorer i Göteborg. Under två timmar bjuds de in för att samvaro, motion, sång och för att ta del av samhällsinformation på finska.

Länk: Göteborgs Stads kalendarium: Finska timmen

– Många av de finska rätterna vi serverar är egentligen ingen komplicerad mat. Till exempel korvsoppan makkarakeitto. Där är det inte mycket mer än korv, potatis, lök, morot och vatten, men när vi byter ut kvällsmaten mot soppan så går den åt, berättar Tiina.

Smältosten som kan användas till det mesta

Sirkka, Tiina och Mia fortsätter att berätta passionerat om olika finska maträtter de har serverat och planerar att servera framåt. De beskriver den finska smältosten Koskenlaskija som går att använda på många olika sätt.

– Det går att använda Koskenlaskija istället för grädde i en gryta, eller lägga den på korven eller potatisen. Potatisknyten på grillen med osten på kan bli som en slags bakad potatis och är ack så gott, säger Sirkka.

Från bastukorv till Borås

Snart glider samtalet in på den finska bastukulturen som också har en otippad koppling till mat.

– I Finland händer det att vi tar med korv in i bastun och värmer den på bastuaggregatet. Det sprider en härlig doft i hela bastun och så tar personen som går ut ur bastun sist med sig korvarna och så äter alla tillsammans, berättar Tia.

Finska timmen finns också som mötesplatsaktivtet för seniorer i Göteborg. Foto: Petra Palkio

Det märks att den finska maten betyder mycket för Tiina, Tia och Sirkka. De berättar om hur de kan ta sig hela vägen till Borås för att få tag på den finska läskedrycken Jaffa, eller att de kan skicka sambon till matbutiken de dagar de har karelska piroger för att hinna få tag på någon innan de säljer slut, för det gör de alltid.

– Den finska maten väcker barndomsminnen även för oss som arbetar här och vi älskar verkligen att tänka ut vad vi kan servera nästa gång. Det är så roligt och vårt jobb känns ännu mer meningsfullt när vi ser vilken skillnad det här gör för våra finskspråkiga hyresgäster. Vi får aldrig sluta med detta, säger Sirkka märkbart stolt.

En enkel tub med senap kan göra stor skillnad

På frågan om det finns någon finsk favoriträtt som sticker ut bland de äldre är alla tre överens.

– Nej, allt går verkligen åt, oavsett vilken finsk rätt vi lagar. Och det kan räcka med något väldigt litet, som att vi ställer fram finsk senap till ärtsoppan istället för den svenska och det blir en samtalsöppnare runt borden, fortsätter Sirkka.

Finskt förvaltningsområde

Göteborg ingår i finskt förvaltningsområde. För äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen innebär det att förvaltningen och dess verksamheter ska skydda och främja seniorers rätt till nationell minoritetskultur, språk och identitet. Äldreomsorg ska erbjudas helt eller till väsentlig del på finska. För att kunna arbeta rättighetsbaserat och utveckla verksamheten är det viktigt att förvaltningen och verksamheter deltar i dialoger med nationella minoriteten sverigefinnar.



Prenumerera så du inte missar något nytt!