2023-11-07 | 2 min läsning

Fjärdingsparken har öppnat för både göteborgare och skyfall

Visualisering: Ramböll
2023-11-07 | 2 min läsning
I förra veckan öppnade den andra och sista etappen av Fjärdingsparken på Hisingen. Förutom att vara en plats för lek och gröna möten är den också byggd som ett skydd mot översvämningar.

Den andra delen av Fjärdingsparken började byggas under senhösten förra året – och nu är den öppen för allmänheten. Här finns både en inhägnad hundrastgård, utegym, lekytor och en äng som ska öka den biologiska mångfalden.

Fjärdingsparken

Är en del av Flunsåsstråket i Lundby som binder ihop Kvillebäcken i öster med Flunsåsparken i väster.

Kom till efter en medborgardialog där det framkom att invånarna önskade en park med mycket grönska

Men Fjärdingsparken är inte bara tänkt som en härlig plats för göteborgare att samlas på. Den har också en praktisk funktion då den fungerar som en skyfallsyta som ska kunna samla upp mycket regn.

Visualisering: Ramböll

En skyfallsyta är en grävd fördjupning. I Fjärdingsparken innebär detta att bland annat hundrastgården, ängen och utegymmet ligger lägre än omgivande marknivå.

Mer vatten än Lundbybadets 25-metersbassäng

– Skyfallsytan kommer att skydda husen i närheten som till exempel förskolan intill, och vägar mot översvämning vid kraftigt och intensivt regn. Den kan samla upp mer vatten än vad som ryms i Lundbybadets 25-metersbassäng, säger Mikael van den Hoogen, projektledare för Fjärdingsparkens andra etapp.

– Men de allra flesta dagar om året kommer Fjärdingsparken att vara en helt vanlig park med gröna mötesplatser, promenadstråk och aktiveringsytor, fortsätter han.

Visualisering: Ramböll



Prenumerera så du inte missar något nytt!