2024-09-30 | 2 min läsning

Fler i daglig verksamhet har kommit närmare arbetsmarknaden

Foto: Adobe stock
2024-09-30 | 2 min läsning
Fler i daglig verksamhet har kommit närmare arbetsmarknaden
Förvaltningen för funktionsstöd har de senaste två åren nysatsat på att utbilda personal i så kallad supported employment. Det är en metod för att ge individanpassat stöd till personer med funktionsnedsättning.

Supported employment är ingen ny arbetsmetod, men förvaltningen för funktionsstöd har nu gjort ett omtag.

– Vi har skapat strukturer som stärker vår förmåga att stötta och inkludera personer med funktionsnedsättningar i arbetslivet, säger Diana Soto som är verksamhetschef för daglig verksamhet Hisingen och Centrum.

Ett gemensamt nätverk för chefer och ett nätverk för medarbetare bildades för att skapa förutsättningar för likabehandling inom Göteborgs Stad och effekterna kunde snabbt ses i verksamheterna.

”Cheferna har samordnat sig”

– Att fler deltagare nu kommer ut på individuell placering är ett tecken på detta, ett annat är att cheferna samordnat sig och driver de frågor som de tidigare brottats med på egen kammare, reflekterar Isabell Järbur, verksamhetsutvecklare inom daglig verksamhet om chefsnätverket.

Särskilt framgångsrik stadsområde Nordost varit, som sedan våren 2023 ökat antalet deltagare som är på en individuell placering från 22 till 39.

”En otrolig resa för deltagarna”

En individuell placering innebär att deltagarna får möjlighet att utföra arbetsuppgifter på ett företag med stöd av personal från daglig verksamhet. Personalen fungerar som coach på distans och utbildar även företagets personal för att de ska kunna ta emot och stötta deltagarna på bästa sätt. Deltagaren är sedan själv på företaget och har en person från företaget som handledare.

– Att som deltagare gå från habiliteringsersättning till en riktigt lön är en otrolig resa för deltagarna säger Therese Bring, enhetschef för daglig verksamhet 5 Nordost.

I medarbetarnätverket får personalen en chans att träffas och bolla fram- och motgångar samt ge varandra stöd i att hantera situationer som uppstår. Kort sagt att bli trygga i rollen som coach.

– Vår roll är att säkerställa att vi arbetar enligt metoden och använder samma processer. Brukarna får på så sätt ett mer likvärdigt stöd och större chans att närma sig arbetslivet, sammanfattar Ida Lie, metodutvecklare på daglig verksamhet i Nordost och Sydväst om arbetet i medarbetarnätverket.



Prenumerera så du inte missar något nytt!