2023-01-05 | 3 min läsning
Fler seniorläger under 2023
”Jag vill ha en egen måne” sjunger ett gäng 65-pluskvinnor som befinner sig på seniorläger tillsammans. Efter allsången stundar en avslutande tre-rätters som går under namnet partynight. ”Lägret har varit ett ljus för själen”, säger en av deltagarna.

Pelle Öbom, till vardags enhetschef på förvaltningen för funktionsstöd är allsångsledare på lägret. – Jag kan inte låta bli, det är så roligt att få komma hit, säger han.

Seniorläger – Här hitta du mer information, bland annat om hur du ansöker

Efter att maken dog har Yvonne Granqvist Håkanstam känt sig ensam, inte minst under pandemin. Men efter tre dygn på Tyringegården i Hindås ser hon framåt igen:

– Jag är fylld av energi, nu ska jag hem och göra saker.

Känslan delas av de andra som är närvarande och många har knutit nya kontakter och gjort upp planer på att ses när de är tillbaka i vardagen i Göteborg.

– Hela vistelsen har varit fantastisk – umgänget och förstås den hemlagade maten, säger de eniga deltagarna.

Tips om att undvika fallolyckor

När vi kommer på besök ska det sjungas allsång. Tidigare på dagen har man kunnat lära sig mer om säkerhet och fått konkreta tips om att skydda sig från fallolyckor.

Även yoga, musikquiz och bågskytte har stått på programmet under lägerdagarna. Men vill man hellre promenera, stanna på rummet eller bara umgås går det också bra.

Bakom hela arrangemanget finns duon Lotta Hansson, aktivitetsledare och vaktmästare Kent Arvidsson som ansvarar för seniorlägren på Tyringegården som ägs av Göteborgs Stad. Och i köket står kocken Alex Fawas som lagar frukost, lunch och middag till gänget plus hembakat fikabröd.

”Genialiskt koncept”

Allsången drar i gång och den leds av Pelle Öbom som förutom att han är bra på gitarr också är enhetschef på förvaltningen för funktionsstöd med ansvar för lägerverksamhet.

– Vi har ett enkelt koncept som är genialiskt, med målet att alla ska få uppleva gemenskap och i förlängningen hitta nya vänner att umgås med, säger han.

De tre lägerdagarna är fyllda med valfria programpunkter mellan måltiderna som alltid är hemlagade från grunden.

Seniorlägren arrangeras i samarbete med ÄVO, äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen och de enda kriterier som finns för att söka och få en plats är att vara över 65 år och att kunna klara sig själv. På varje läger finns plats för 23 deltagare där alla har egna rum. Allt för en symbolisk summa på 100 kronor.

– Får vi komma tillbaka, är den vanligaste frågan efteråt och javisst, finns det plats så är det inga problem, säger Pelle Öbom.

Fler seniorläger nästa år

Den äldsta deltagaren på lägren hittills har varit 95 år, den yngsta 65. Majoriteten är kvinnor och därför är man extra angelägna om att få fler män att söka och delta.
Under pandemin gjorde seniorlägren uppehåll men nu är de i gång igen och under 2023 hoppas Pelle Öbom på en rejäl utökning av antalet läger.

– Vi siktar på tio läger på våren och tio på hösten, säger han.

Att behovet finns är tydligt, flera av deltagarna berättar om att det är ensamt att leva ensam, även om de är aktiva i övrigt.

– Jag har förlorat mina systrar som jag alltid varit nära, nu är det bara jag kvar och då behöver man få träffa andra, säger Ann-Marie Persson.

Allsångsstunden är snart över, Ulf Lundells ”Jag trivs bäst i öppna landskap” klingar ut, kaffet är urdrucket och tårtan snart uppäten.

Nu är det bara att ladda om inför kvällens tre-rätters-middag som en festlig avslutning på lägervistelsen.

Allsångshäftet innehåller flera favoriter, I natt jag drömde, Drömmen om Elin och Öppna landskap är populära och alla sjunger med.



Prenumerera så du inte missar något nytt!