Fler träd ska skydda mot sol och regn på Östra Larmgatan
Östra Larmgatan är en av de platser i Göteborg med minst andel markyta som täcks av trädkronor. Här är den så kallade krontäckningen bara 2,2 procent. Tidigare i höstas planterades två barrträd och nu tillkommer ytterligare fem.
Genom att plantera träd och öka mängden grönska så får platsen fler så kallade ekosystemtjänster – som skugga under soliga dagar och skydd mot regn när det behövs.
– Träden längs Östra Larmgatan blir med tiden alltmer vattenhållande och får större krona som skuggar gator och fasader samtidigt som de renar luften, berättar stadsträdgårdsmästare Johan Rehngren.
Gator och torg ska bli grönare
Trädplanteringen är starten på ett projekt som ska göra gator och torg grönare för att skapa motståndskraftiga livsmiljöer för nuvarande och kommande generationer
– Vi har kartlagt krontäckningen i hela Göteborg och ser att den innanför vallgraven är så låg som omkring 3,6 procent och alltså ännu lägre på Östra Larmgatan. Utifrån den här kunskapen tittar vi nu på hur vi kan plantera fler träd i den här och andra delar av staden med låg krontäckning, säger Johan Rehngren.
För att öka den biologiska mångfalden och göra Göteborgs bestånd av träd mer motståndskraftigt mot sjukdomar och klimateffekter så planteras flera olika sorters träd.
– Stadsmiljön är ofta en svår livsmiljö för många träd. Vid plantering av nya träd i staden är det viktigt att tänka långsiktigt så att vi ger plats för träden att utvecklas och växa sig stora, samtidigt som vi använder arter och sorter som har goda möjligheter att klara sig över tid och stå emot klimatförändringarna, säger Johan Rehngren.
Krontäckning
- Anger hur stor andel av stadens yta som täcks av trädkronor. Begreppet används som ett mått på ett områdes kapacitet att lagra kol och reglera lokalklimatet. Träden har en klimatutjämnande effekt och ger svalka och skuggning vid värmeböljor. De fångar också upp nederbörd och fördröjer avrinningen vid skyfall
- Forskning visar att krontäckningen i stadsmiljöer bör vara minst 30 procent för att stadsrummen ska vara behagliga att vistas i när både värmeböljor och kraftiga regn ökar i mängd till följd av klimatförändringarna
- Naturvårdsverket har satt upp ett nationellt mål om att svenska städer ska ha en krontäckning på minst 25 procent år 2030
- Göteborg har målsättningen att 30 procent av ytan på sikt ska skuggas av trädkronor