2010-06-16 | 5 min läsning

Flera förbud och förelägganden efter stor inspektion av förskolekök

Köken i Göteborgs förskolor drabbades av 28 förelägganden och 17 förbud att servera mat förra året. Det var första gången som kommunens miljöförvaltning gjorde en stor inspektion bland förskolorna, totalt fick 442 stycken besök.

– Vi är inte överraskade, vi kände till att det fanns brister framför allt i lokalerna, som ofta är gamla, säger Carmen Gomez, livsmedelsinspektör på miljöförvaltningen.

Ett vanligt fel var att det saknades handfat i köket. De flesta förbuden blev dock inte särskilt långvariga, eftersom felen och bristerna åtgärdades snabbt. Andra fel var till exempel bristfälliga rutiner för egenkontroll och dåligt underhåll av lokalerna.

80 fick återbesök

– Som längst varade förbuden i ett par veckor, alla var angelägna om att lösa problemen, säger Carmen Gomez.

Av samtliga besökta förskolor krävde 80 stycken (18 procent) ett återbesök, eftersom allvarliga avvikelser noterats.

Inspektörerna kollade inte bara hygienen, temperaturer i kylar och värmeskåp och liknande, utan också hur det låg till med utbildning, kunskaper och egenkontroll.

Det visade sig att långt ifrån alla i förskolornas kök har en adekvat utbildning, men ändå blev det inga förbud av det skälet.

– Vi kan stänga ett skolkök om personalen inte kan hantera livsmedel på rätt sätt, men så kan det ju vara även om personalen fått utbildning.

Problem att många har delade tjänster

– Så vi måste se till de faktiska förhållandena; finns kunskaperna om livsmedelshantering eller inte? Och den finns, oftast tack vare de gamla hederliga ”bambatanterna”, säger Carmen Gomez.

– Problemet är vad som händer när de försvinner. Det måste cheferna vara medvetna om, därför kräver vi utbildning enligt lagens krav.

Ett annat problem som uppmärksammades är att många anställda vid förskolorna har delade tjänster.

– De kan jobba tre timmar med att laga mat, tre timmar med att städa och två timmar med barnen. Då krävs det bra rutiner och egenkontroll så man inte går direkt från toaletten eller från snuviga barn in till köket, säger Carmen Gomez.

Få svarade på enkät om allergikost

En särskild granskning gjordes kring allergikosten, ett område där kunskap om vilka livsmedel som är farliga kan vara avgörande för liv eller död.

– Där är det överraskande nog en majoritet som inte har utbildning. Det är inte bra, det är ett problem som ansvariga chefer och politiker måste lösa, säger Carmen Gomez.

En enkät om allergikosten till de 442 förskolorna besvarades av bara 122 skolor. Och av dem hade bara 26 stycken skrivna rutiner för allergikosthantering.

– Risken med att inte ha skriftliga rutiner är att kunskaperna inte förs vidare när någon slutar eller blir sjuk, säger Carmen Gomez.

Totalt gjorde kommunens livsmedelsinspektörer 3.548 inspektioner under 2009, alltså inräknat alla restauranger, caféer, storkök och andra som hanterar livsmedel. Elva procent av dessa inspektioner ledde till föreläggande och 18 procent till förbud.

Kommunala bättre än privata

Bland förskolorna var motsvarande siffror sex respektive 3,8 procent. Förskolorna är alltså mycket bättre än de andra köken.

– Vi har också noterat att de kommunala förskolorna är bättre än de privata, säger Carmen Gomez.

Enligt henne är de kommunala förskolorna mer benägna att följa lagstiftningen och att där alltid finns anställd personal som har ansvar för livsmedelshanteringen.

– Men i till exempel föräldrakooperativen är det föräldrarna som sköter detta och kunskaperna är mycket varierande. Här måste vi ställa samma krav på utbildning och kunskaper som hos de kommunala förskolorna.

Hittade ytterligare 60 kök

Statistiken visar också att sju av de 17 förbuden och 15 av de 28 föreläggandena lades mot privata förskolor.

En sluttrapport redovisades för miljönämnden på onsdagen. Men inspektionen fortsätter även i år, eftersom inspektörerna hittade ett 60-tal förskolekök som inte fanns med i kommunens register.

– Vi upptäckte dem när vi skulle inspektera nåt kök som låg bredvid. De här 60 håller vi på att besöka nu och ska vara klara i år, säger Carmen Gomez.

Anledningen till att förskolornas kök inte har inspekterats tidigare är att de flesta av dem inte ansågs som livsmedelsverksamhet eftersom de lagade mat åt så få personer, kanske bara 10-15 personer. Den nya lagen, som kom 2006, har dock inte den begränsningen.



Prenumerera så du inte missar något nytt!