2005-03-01 | 4 min läsning

Flyktingenheten Nordost bantas när färre får asyl

Elva tjänster försvinner från Flyktingenheten Nordost från den 28 februari. Orsaken är att allt färre flyktingar beviljas asyl. Kvar på enheten blir 13 flyktingkonsulenter som kommer att arbeta med en närapå halverad mängd ärenden.

Enheten kommer att behålla de nuvarande lokalerna, men återstående personal får samsas på en mindre yta.

Verksamheten bedrivs med statliga medel. Färre nyanlända flyktingar innebär att mindre pengar utbetalas till stadskansliet, som fördelar medlen till de tre flyktingenheterna i stan. Den 8 december fattades beslut om ny budget för 2005. Verksamheten i Gunnared tilldelades åtta miljoner kronor mot tidigare 13.

Vikariat avvecklade

Framför allt är det alltså bemanningen på enheten som påverkas, och den bantade organisationen genomfördes på månadagen. Då har totalt elva konsulenter och två personer med administrativa uppgifter slutat på enheten.

Samtliga vikariat har successivt avvecklats under hösten, i januari var därför endast tillsvidareanställda kvar. Men eftersom många av dessa sökt sig vidare till andra jobb blir det i praktiken endast ett fåtal som fick lämna enheten före den 28 februari. Eftersom dessa har fasta tjänster kommer de att hjälpas till nya jobb inom kommunen. Turordningen har gjorts upp tillsammans med fackförbunden.

Den hastiga neddragningen har inneburit påfrestningar på personalen, enligt enhetschefen Felix Reinhardt. Oron har både gällt den egna arbetssituationen och vad som kommer att hända med verksamheten och flyktingarna:

– Jag har försökt att vara så tydlig som möjligt och har givit personalen insyn under hela resan.

Öppenheten har uppskattats av de anställda. Men många har varit oroliga eftersom det dröjde innan turordningslistan fick sin slutliga utformning. Bland annat var det oklart hur arbetstid och kompetens skulle värderas i förhållande till varandra.

”Tung väntan”

Enligt flyktingkonsulenterna Jan-Olof Ek och Nader Mohtasham är stämningen på enheten ändå bra:

– Personalen som ska lämna organisationen tar det coolt. Vi har en väldigt god stämning trots detta och har hållit ihop. Relationerna är lika bra som förut, säger Jan-Olof Ek.

Marie-Louise Gärdnér är en av de övertaliga:

– Det har varit en tung väntan under det senaste halvåret. Ovissheten om vad som ska hända har varit jobbig. Felix är ju ny på jobbet, jag tycker inte att man kan ställa krav på att han ska göra mer för oss än vad han gjort.

Tanken är att hon från och med första mars ska biträda tidigare enhetschefen Anders Haglöf. Han utreder under våren möjligheten att schablonisera delar av introduktionsersättningen till flyktingar.

Migrationspolitik sätter ramarna

Flyktingenheternas omställning har gått fort. De första signalerna att inflödet avtog kom i somras, och under hösten fortsatte minskningen.

– Orsaken är att så få flyktingar beviljas asyl i dag, säger Felix Reinhardt.

– Antalet halverades nästan under 2004 jämfört med 2003, och prognosen för i år är också låg.

Flyktingmottagandet i Göteborgs kommun har varit dimensionerat för omkring 1.000 nyanlända flyktingar per år. Vid årsskiftet summerades antalet till 493. Av dessa tog Flyktingenheten Nordost emot ungefär två tredjedelar. Motsvarande siffror för 2003 och 2002 var 789 respektive 937.

Det är regeringens migrationspolitik som sätter ramarna för hur många flyktingar enheten så småningom tar emot. Politiken har stramats åt, och fastän antalet asylsökande fortfarande är högt är det alltså förhållandevis få som släpps in.

– Framför allt irakier bedöms strängare. Saddam var deras asylskäl och nu är han borta, säger Felix Reinhardt.



Prenumerera så du inte missar något nytt!