2024-02-13 | 2 min läsning

Fokus på människorna som berörs av branden

Lisebergs vd Andreas Andersen vid tisdagens presskonferens.
2024-02-13 | 2 min läsning
Fokus på människorna som berörs av branden
”Vi är bestörta och djupt olyckliga, berörda och skakade över det som har hänt", sa Lisebergs vd Andreas Andersen på en presskonferens på tisdagen.

Liseberg hade kallat till presskonferensen tillsammans med räddningstjänsten och NCC med anledning av branden på Oceana.

Sedan branden bröt ut vid tiotiden på måndagsförmiddagen har Lisebergs huvudfokus varit att dels ta hand om berörda medarbetare och gäster, dels att bistå räddningstjänsten och polisen i deras arbete med att begränsa skadorna.

– Det finns många som undrar, vad händer nu? Det enkla svaret är att vi inte vet. Just nu är vårt fokus inte på ekonomin, eller de materiella skadorna, utan på de människor som berörs av branden, säger Lisebergs vd Andreas Andersen.

– Vi har i dagsläget inte överblick över de projektmässiga konsekvenserna. Samtidigt kan jag lova att vi kommer att se framåt med beslutsamhet och hopp. Vi kommer ta oss igenom detta, fortsätter han.

Larmet om branden kom in klockan 10:06 på måndagsförmiddagen. En brandgasexplosion inträffade i ett tidigt skede och branden orsakade stor rökutveckling. Räddningstjänsten inledde en stor räddningsinsats med många enheter på plats.

Räddningsinsats i samverkan

– Fokus i räddningsinsatsen, som genomfördes i nära samverkan med NCC och närvarande konstruktörer, var på att utreda om det fanns fler nödställda inne i byggnaden. Skadorna och rasrisken begränsade möjligheterna att komma åt hela byggnaden och söka efter den person som fortfarande saknas, berättar Per Nyqvist vakthavande räddningschef på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Släckningsarbetet fortsatte under måndagskvällen och natten och trots den kraftiga branden har räddningstjänsten lyckats rädda stora delar av byggnaderna.

Men fortfarande saknas en person som arbetar med projektet för Liseberg. Polisen har upprättat en anmälan om försvunnen person men någon ytterligare information finns inte i nuläget. Räddningstjänsten och Liseberg hänvisar till polisens pågående utredning.

Skulle invigts till sommaren

Byggentreprenören NCC fokuserar nu på att ge stöd åt medarbetare och entreprenörer och att stötta Liseberg, polis och räddningstjänst för fortsatt utredning.

– Det som har hänt är fruktansvärt. Våra tankar går till familj och anhöriga till den person som är saknad, säger Niklas Sparw, Affärsområdeschef på NCC med ansvar för byggverksamhet i Sverige.

Lisebergs nya vattenvärld Oceana som skulle ha invigts till sommaren.Prenumerera så du inte missar något nytt!