Linda Thomsen och Emma Pettersson.

2023-11-23 | 3 min läsning

Föräldragrupper ger kunskap och stöd om sexuella övergrepp

Sedan 2016 har Göteborgs Stad erbjudit föräldragrupper för dem med barn som utsatts för sexuella övergrepp. Grupperna ger kunskap och stöd och är uppskattade av deltagarna. I vår startar två nya.

Det är Stödcentrum för Brottsutsatta som erbjuder föräldragrupperna som riktar sig till föräldrar till ett barn eller ungdom som har utsatts för sexuella övergrepp. Bakgrunden är att Stödcentrum märkte att många av dessa föräldrar kom med liknande frågor och behov.

– När ens barn utsatts för sexuella övergrepp kan det finnas ett behov av att träffa andra i liknande situation. Det är vanligt att känna skuld och skam i samband med den här typen av brott och det är inte säkert att man delar med sig och pratar med sitt eget nätverk, säger Emma Petersson, kurator på Stödcentrum för brottsutsatta.

Tillsammans med Linda Thomsen, kurator, ska hon hålla i de samtalsgrupper som startar i vår. Det handlar om sex tvåtimmarstillfällen under sex veckor. Den ena gruppen startar i januari och den andra i april.

– Vi rekryterar löpande. Vi träffar först alla deltagare i ett enskilt samtal för att matcha ihop gruppen på bästa sätt, säger Emma Petersson.

Olika teman varje gång

Sex till åtta deltagare får plats i varje grupp och upplägget ser likadant ut varje gång. Varje tillfälle fokuserar på ett särskilt tema. Första träffen är en introduktion. Vid andra tillfället är temat känslor och vid tredje motstånd och konsekvenser av övergreppet. Skuld och skam, sorgeprocessen, förändring och avslut är andra teman.

– Grupperna har ett pedagogiskt upplägg, säger Linda Thomsen och Emma Petersson fyller i:

– Vi följer samma struktur varje gång, det är en trygghet för deltagarna. Deltagarna får även göra olika typer av övningar. Sedan får man själv bestämma om man vill göra övningen bara för sig själv eller dela det med gruppen. Båda sätten är okej.

Kunskap och stöd syftet

Syftet med grupperna är att deltagarna ska få mer kunskap om sexuella övergrepp och hur det kan påverka i form av reaktioner och känslor. Dessutom är syftet att föräldern ska få kunskap om hur man kan stötta barnet som utsatts. Det är också ett tillfälle att få lufta sina känslor om hur det är att vara förälder i en sådan situation.

– Det är en maktlöshet att inte kunnat skydda sitt barn. Här pratar vi om hur man kan hantera det. Det finns också en möjlighet att få enskilda samtal i den ordinarie verksamheten, säger Linda Thomsen.

Föräldrar som deltagit har framför allt återkopplat att kunskapen varit viktig att få till sig. Men även samtalet med andra i samma situation har uppskattats.

”Brottet behöver inte vara polisanmält”

– Många har även haft i enskilda samtal i verksamheten men de tycker att det blir på ett annat sätt att träffa andra föräldrar i grupp. De tycker att det är väldigt skönt att se att det är helt vanliga föräldrar som också sitter där runt bordet, säger Emma Petersson.

Föräldrar och andra anhöriga som vill delta i föräldragrupperna är välkomna att höra av sig till Stödcentrum för Brottsutsatta. Även personal som möter personer, som skulle ha hjälp av föräldragrupperna, i sin profession är mycket välkomna att höra av sig, betonar Linda Thomsen.

– Ring och bolla med oss. Vi vill också påpeka att själva brottet inte behöver vara polisanmält, man kan kontakta oss ändå.

Frågor och anmälan

Du som är förälder och bosatt i Göteborg, eller träffar föräldrar i ditt arbete, är välkommen att kontakta Stödcentrum för brottsutsatta för mer information.

Kontakt: Telefon: 020-520 530, e-post: brottsutsatta@socialcentrum.goteborg.se

Adress: Norra Hamngatan 8

Det finns plats för sex till åtta deltagare per grupp. Föräldragruppen är kostnadsfri och gruppledarna har tystnadsplikt.

Läs mer: Göteborgs Stad – Stödcentrum för brottsutsatta



Prenumerera så du inte missar något nytt!