2025-03-04 | 3 min läsning

Föräldrar vill prata om hedersförtryck och ungdomskriminalitet

Starka föräldrar tar upp teman som hedersnormer och ungdomskriminalitet. Foto: Lo Birgersson
2025-03-04 | 3 min läsning
Föräldrar vill prata om hedersförtryck och ungdomskriminalitet
I projektet Starka föräldrar har föräldrar fått fördjupa sig i svåra ämnen som hedersnormer och ungdomskriminalitet. Intresset har varit stort.  – Föräldrar vill prata om de frågorna och få redskap som stärker deras roll, säger Hanaa Yasin, kursledare.

Projektet Starka föräldrar har varit en breddad del av den samhällsorienterande föräldrautbildningen Förälder i nytt land. Under hösten har föräldrar på det egna modersmålet fått fördjupa sig i ämnen som hedersnormer och unga och kriminalitet under gruppträffar.

– Vi såg ett behov av att förstärka det som handlar om föräldraansvaret, hederskultur och kriminalitet. Först var vi lite oroliga att det skulle vara för känsligt, men föräldrarna har tvärtom varit mycket intresserade och vill få prata om de här frågorna, säger Maisaa Abughalioun, projektledare för Starka föräldrar på samhällsorienterande insatser, socialförvaltningen Centrum.

Under projektet har man intervjuat föräldrar och utvecklat kursinnehållet, som nu ska bli en del av Förälder i nytt land. Gruppträffarna hålls av kursledare på det egna modersmålet. Hanaa Yasin är kursledare med lång erfarenhet av att hålla i föräldragrupper:

– När vi pratar öppet om det som är svårt kan vi bryta en negativ spiral. Men vi måste också ge föräldrar kunskap och verktyg för att bli tryggare i sin roll och våga söka stöd. Det bygger tillit med barnet och förtroende för samhället, säger hon.

Kunskap stärker föräldrar

I kursen får föräldrar kunskap om vad som minskar risken att deras barn hamnar i kriminalitet eller en destruktiv miljö. Skolan är en skyddsfaktor, men också en trygg miljö hemma.

– När vi tar upp hur våld, förtryck och begränsning av barns frihet påverkar, så skapar vi en förståelse för barnets behov och rättigheter och ansvaret som förälder att sätta gränser på ett tryggt sätt, säger kursledaren Hanaa Yasin.

Några röster från föräldrarna:

Lektionen Unga, risker och skyddsfaktorer:

”Vi har fått många saker som vi inte visste tidigare. Tecken på att barn är på väg att hamna i kriminalitet. Till exempel om barnen börjar skolka från skolan. Vi har fått en massa tecken som vi som föräldrar måste uppmärksamma.”

” Vi har fått lite tips och råd hur man kontaktar myndigheter, om man ser att barnet är på väg åt fel håll till exempel. Att vi föräldrar måste vara modiga och söka hjälp som finns i samhället också.”

Lektionen Hedersnormer:

”Enligt min åsikt är barnens rättigheter ett av de viktigaste ämnena vi har diskuterat, och något som har varit mycket lärorikt för oss här.”

”När vi pratade och diskuterade tillsammans, kände jag mig bättre eftersom jag äntligen upplevde att någon uttryckte vår åsikt och att vår åsikt blev hörd. Detta fick mig att känna en inre trygghet, vilket bröt ner rädslans barriär.”

Temat hedersnormer handlar också om föräldraansvar och vad som krockar med barns rättigheter.

– Detta måste man också prata om öppet, annars reproduceras förtrycket. Många föräldrar har egna erfarenheter av hedersförtryck och jag som kursledare behöver bekräfta föräldrarnas känslor för att skapa tillit. Man kan inte ta upp det med konfrontation, alla ska känna sig trygga i gruppen, säger Hanaa Yasin.

Allas lika värde

– Det är också en fråga om jämlikhet. Vi tar upp med föräldrarna att deras barn är lika viktiga som andra barn och ska ha samma rätt till en trygg uppväxt, säger projektledare Maisaa Abughalioun.

Förebyggande arbete i nya socialtjänstlagen

Med den nya socialtjänstlagen ska socialtjänsten arbeta kunskapsbaserat, mer förebyggande och med tidiga insatser.

– Det här är ju helt i linje med den nya lagen. Föräldrar har naturligtvis en central del i ett barns uppväxt och stärkta föräldrar ger tryggare barn, säger Maisaa Abughalioun på samhällsorienterande insatser.

Projektet Starka föräldrar är nu avslutat. De nya ämnena och det nya materialet blir en breddad del av föräldrautbildningen Förälder i nytt land.

Anjelica Hammersjö, analytiker på Göteborgsregionen FoU i Väst, har följt projekt Starka föräldrar. I sin rapport pekar hon på betydelsen av att kursledarna har rätt kompetens för de känsliga ämnena.

– Det jag har kunnat se genom hela projektet är ett stort engagemang och nyfikenhet på hur det nya materialet fungerade med kursledare och deltagare. Jag hoppas att de behåller det och fortsätter att utveckla innehållet och undervisningen utifrån det.



Prenumerera så du inte missar något nytt!