För ett år sedan bildades Restaurangrådet i Göteborg. Rådet består av representanter från SDN Centrum, närpolis, krögare och Hotell- och restaurangfacket. Syftet med rådet är att samverka kring krogmiljöer och göra dessa säkrare, bland annat genom att utbilda restaurangpersonalen i ansvarsfull alkoholhantering. I Stockholm har liknande projekt visat sig ha mycket positiv effekt: Serveringen till underåriga och berusade personer har minskat och även antalet våldsbrott i Stockholms city.
En stor del av våldsbrotten totalt sker i eller utanför krogmiljöer.
Projektledarens roll
Louise Bergmans roll som projektledare för Restaurangrådet blir att genomföra Restaurangrådets beslut, organisera arbetet och involvera tjänstemän från de olika sektorerna. Hon skall också ta fram en handlingsplan för projektet och se till att restauranpersonal får utbildning kring droger och ansvarsfull alkoholhantering.
Endast 28 år gammal
Trots att Louise Bergman bara är 28 år gammal har hon hunnit med en fil kand i media- och kommunikationsvetenskap och arbets- och organisationspsykologi och hon har bott i London och i Australien. I London arbetade hon som servitris på en svensk restaurang ”The Aquarium” och som administratör. Sedan 1997 har Louise Bergman varit egenföretagare och jobbat som konsult med inriktning på organisationsfrågor och kvalitetssäkring. Hon har varit projektledare åt flera stora företag och tycker själv att några av hennes positiva egenskaper är att hon har analytisk förmåga och får saker gjorda.
Varför lockade jobbet som projektledare för Restaurangrådet?
– Jag har ett stort engagemang när det gäller sociala frågor och jag trivs väldigt bra i restaurangvärlden. När jag såg annonsen tyckte jag jobbet verkade jätteroligt!
Louise Bergman börjar sin projektledartjänst den 2 september. De första veckorna tänker hon göra studiebesök och träffa så många som möjligt inom området för att skaffa sig kunskaper och kontakter. Hur arbetet kommer att utvecklas är naturligtvis omöjligt att säga redan i dag men Louise Bergman sammanfattar med några ord vad hon vill att jobbet skall leda till.
– Det skall vara roligt att gå ut i Göteborg och man skall känna sig trygg.
Berusningsdrickandet skall minska
Regeringen har avsatt 150 miljoner för alkoholskadeförebyggande insatser i enlighet med en nationell handlingsplan. Delmålen för handlingsplanen är bland andra att alkoholdebuten skall skjutas upp och att berusningsdrickandet skall minska. Här har krogarna en viktig roll.
Länstyrelsen beviljade tillsammans med SDN Centrum i våras drygt en miljon kronor för att Restaurangrådet i Göteborg konkret skall kunna komma igång med sitt arbete.
Pengarna kommer till stor del att användas till anställningen av en projektledare samt för utbildning av restaurangpersonal.
Fakta: Louise Bergman
- Ålder: 28 årBakgrund: Uppvuxen i Älvängen, bor numera i Masthugget.Aktuell: Nyanställd projektledare för Restaurangrådet.Intressen: Musik, teater, konst. Vill börja sjunga i rockband.Familj: Pojkvän som är musiker