2017-05-09 | 3 min läsning

    Förebyggande samtal kan hålla kärleken vid liv

    Föräldrar som sliter på varandra men vill hitta tillbaka till en god parrelation är målgruppen för familjerådgivningens föreläsning Håll kärleken vid liv. Intresset under våren har varit så stort att fler föreläsningar kommer att anordnas under hösten.

    Framför dig har du 15 saker som behövs om du och din partner blir strandade på en öde ö, men du får bara välja att ta med tre. Och inte nog med det, du måste vara överens med din partner om vilka tre.

    Så vilka väljer ni och hur går beslutsprocessen till? Det är den inledande övningen innan familjerådgivare Lars-Peter Stuchlys håller föreläsningar för föräldrar som vill samarbeta mer och lösa konflikter mer konstruktivt.

    – En parrelation är ett kontinuerligt arbete med att hantera olikheter och ibland är det bra att jobba på att se olikhet som en tillgång i stället för ett problem. Studier visar att man absolut inte behöver vara överens för att ha en lycklig relation, bara man kan prata ihop sig och kompromissa.

    Barnens viktigaste uppväxtmiljö
    Göteborgs stads familjerådgivning har ett uttalat barnperspektiv, något som också varit en del i tankarna bakom föreläsningen – som också har många interaktiva moment. Att vuxna har en god kommunikation sinsemellan är ju inte bara viktigt för dem personligen, utan även för barnen.

    Föräldrarnas relation är barnens viktigaste uppväxtmiljö och ett gott familjeklimat bidrar till att ge alla barn en god start i livet. Vilket också är ett av fokusområdena för arbetet med Jämlikt Göteborg.

    – Vi brukar säga att det är viktigt för barnen att föräldrarna kan samarbete, oavsett om de bor ihop eller inte. I just det här fallet vänder vi oss dock till personer som fortfarande har en kärleksrelation och vill jobba med den. Det handlar om förebyggande arbete, så det här är inte kursen man ska gå om man är jätteosams.

    Under de två kurstimmarna diskuteras till exempel sätt att…
    … ta hand om varandra och gör saker tillsammans.
    … hantera meningsskiljaktigheter på ett konstruktivt sätt.
    … hitta ett sätt att prata med varandra som fungerar.
    … samarbeta för att få vardagen att fungera.

    – Paren får också med sig lite skriftligt material som de kan ta hjälp i med det fortsatta pararbetet hemma, säger Lars-Peter Stuchly.



    Prenumerera så du inte missar något nytt!