Biblioterapi har använts länge och sett till omvärlden är Sverige ganska sent ute med att använda metoden. 2017 startade en uppdragsutbildning i biblioterapi på Ersta Sköndal och våren 2021 startade Cecilia Pettersson, forskare och filosofie doktor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet , en biblioterapi-utbildning på Göteborgs universitet.
– Litteraturens läkande kraft, som startade hösten 2021, fokuserade då på målgruppen unga/unga vuxna i psykisk ohälsa. Idag har vi breddat vårt fokus och vänder oss därmed till fler. Vi arbetar med två metoder; shared reading och biblioterapi. På anhörigdagen är det dock fokus på biblioterapi, säger Anna Lindblad.

Anna Lindblad, bibliotekarie på Världslitteraturhuset och projektledare för Litteraturens läkande kraft. Foto: Privat
Främjar psykisk hälsa
Biblioterapi finns som alternativ rekommenderad terapiform på 1177 och tar avstamp i att främja den psykiska hälsan genom att läsa och samtala om litteratur.
– Biblioteken har som huvuduppdrag att arbeta läsfrämjande och biblioterapi är i högsta grad läsfrämjande, men det kan vara mycket mer än så. Det kan vara jagstärkande, motverka social isolering och öka möjligheten att se sig själv i ett nytt perspektiv.
Lyckat på ungdomsmottagningar
Göteborgs Stad har satsat stort på biblioterapi och det finns 22 utbildade bibliotekarier runt om i staden. Det är ett arbetssätt och en metod som kräver mycket omsorg, det går åt mycket tid och projektet arbetar med hur metoden ska implementeras.
– Vi har haft biblioterapi ihop med ungdomsmottagningar, en i centrum och en i Olskroken. Det har varit helt fantastiskt lyckat. I centrum har de fortsatt själva med att ha bokcirklar och diskutera existentiell hälsa.
”Ynnest att möta anhöriga”
Anna Lindblad medverkar på anhörigdagen tillsammans med Johanna Lagerberg som är med i projektgruppen.
– Det känns fantastiskt fint att få möta anhöriga och en ynnest att få vara där. Något jag funderat på mycket i projektet är att det egentligen borde heta Hur är det att vara människa? Det finns ett sådant sug efter att få ingå i meningsfulla sammanhang, ha tid för samtal, att reflektera och bli lyssnad på, säger Anna Lindblad.