Föreläsning om matsvinn på stadsbiblioteket
För elva år sedan upptäckte Andreas Jakobsson hur mycket mat som slängdes. Det resulterade så småningom i boken ”Svinnlandet. Min resa genom en värld av slöseri – och hur den gav mig ett liv i överflöd” som kom ut 2015.
– Eftersom det knappt hänt något på matsvinnsområdet är Svinnlandet tyvärr lika aktuell som när den kom för snart nio år sedan, säger Andreas Jakobsson.
En köpfri dag
Välkommen på föreläsning med Andreas Jakobsson
Var: Trappscenen på stadsbiblioteket
När: Fredag 29 november klockan 12 – 13
Föreläsningen sänds även digitalt på Youtube – se sändningen här
Matsvinn är ett enormt resursslöseri och en stor klimatpåfrestning. Maten står för en fjärdedel av svenskens klimatutsläpp. Den välrenommerade forskaren Johan Rockström vid Stockholm resilience center har till och med sagt att ”räddar vi maten så räddar vi planeten.”
Idag slängs en tredjedel av all mat från jord till bord. Matsvinnet uppstår i hela livsmedelskedjan: i produktion, butiker, restauranger och storkök. Men det är hushållen som står för merparten, cirka 75 procent, eftersom de är så många.
– Matsvinnet, det vill säga den mat vi kastar som vi skulle kunna ha ätit, står för runt tio procent av världens utsläpp av växthusgaser, vilket är dubbelt så mycket som flyget. Därför behöver svinnet minskas med alla tänkbara medel, säger Andreas Jakobsson som levt på slängd mat i elva år.
Europa minskar avfallet-veckan
- ”Europa minskar avfallet”, European week for waste reduction – eller EMA, är en EU-kampanj för att öka medvetenheten om att förebygga avfall
- Har funnits sedan 2009
- Under veckan anordnas aktiviteter runt om i hela Europa för att sprida information om hållbar konsumtion och cirkulär ekonomi
- Årets tema är matsvinn