2025-06-03 | 3 min läsning

Författare ska väcka läslust – 35 grundskolor får besök

Nora Khalil läser igenom elevernas förslag på mest fantasifulla ursäkt på varför man är sen – priset är en biobiljett. Foto: Lina Hultén
2025-06-03 | 3 min läsning
35 kommunala grundskolor runt om i Göteborg ordnar i år författarbesök. – Vi vill få eleverna att känna entusiasm för litteratur. Att de ska få upp ögonen för berättande och känna att "det här är visst något för mig", säger Michaela Gutierrez, skolbibliotekarie på Lundbyskolan.

”Är din bok Yani baserad på verklighet?”, ”Hur var det att växa upp i Alby?”, ”Hur deltar man in en författartävling?” Eleverna hade många frågor till författaren Nora Khalil som nyligen träffade Lundbyskolan sjätteklassare.

Inför Noras besök hade eleverna läst hennes debutroman Yani som kretsar kring tre tonårskillar och deras liv i en Stockholmsförort.

– Det var väldigt kul att se någon som kanske har haft samma förutsättningar som dig berätta om hur hon haft det. Man känner sig hemma och man känner nostalgi när hon berättar.  Det var väldigt kul och man lärde sig mycket, säger Ennio som går i sjundeklass.

”Personligen gillar jag inte skriva, jag gillar mer muntliga saker. Men man lärde sig ändå mycket – och det var det viktigaste”, säger Ennio när han får frågan om vad han tyckte om dagens skrivövning. Foto: Josefin Brosché Hagsgård

På Lundbyskolan har boken Yani använts även i tidigare läsprojekt med gott resultat. Bland annat har flera elever frågat efter och redan börjat läsa fortsättningen av boken. På frågan om varför boken Yani är så populär bland unga svarar Ennio:  

– Yani är en bra bok. Den ger unga ett nytt perspektiv om förorten och hur vissa kan ha det. Den ger bra exempel på hur vänskap testas under tuffa tider. Många unga kan relatera till den.

”Man behöver inte ha A i svenska för att bli författare”

Vid författarbesöket fick eleverna göra tre skrivövningar tillsammans med Nora och den sista övningen var i form av en tävling – där den elev som skrev den mest kreativa text belönades med en biobiljett. Nora berättar att hon besökt flera skolor och när hon brukar göra sin sista skrivövning vinner ofta elever som inte brukar göra det.

– Jag har varit med i klassrum där de skriker ” Va!? Har jag vunnit? Jag har aldrig vunnit i hela mitt liv!”. Det kanske är en elev som inte har A i svenska men som är lite mer kreativ som får synas på det sättet, säger Nora som berättar att hon med övningen vill göra det roligt och lustfullt att läsa och skriva:

– Man ska bli uppmuntrad till att vilja läsa mer och förstå att litteratur kan vara för alla. Man behöver inte ha A i svenska för att bli författare.

Författarbesök på andra skolor i Göteborg

Under 2025 kommer 35 grundskolor i Göteborg få besök av olika författare.

 – Alla skolbibliotekarier som ingår i stadens skolbibliotekarienätverk har i år fått möjlighet att ordna författarbesök med hjälp av ekonomiskt stöd från grundskoleförvaltningen och Västra Götalands Regionen. En möjlighet som alla skolbibliotekarier tagit vilket betyder att 35 grundskolor runt om i Göteborg ordnar med författarbesök det här året, säger Annika Andersson, utvecklingsledare på grundskoleförvaltningen.

Fler elever ska få tillgång till skolbibliotek

Utöver satsning på författarbesök kommer grundskoleförvaltningen ge extra pengar till de skolor som satsar på skolbibliotekarier. 

– Från och med 1 juli 2025 blir det nya regler för skolbibliotek. Målet är att alla elever ska ha tillgång till ett skolbibliotek på sin egen skola, och att det ska finnas en utbildad skolbibliotekarie. För att göra detta möjligt får skolorna extra pengar för att kunna anställa fler utbildade skolbibliotekarier och förbättra skolbiblioteken, säger Louise Greve verksamhetsutvecklare och skolbibliotekssamordnare på grundskoleförvaltningen.



Prenumerera så du inte missar något nytt!