– Det är väldigt spännande och stort. Yale är ett av världens högst rankade universitet när det gäller arkitektur och stadsbyggande, säger Fredrik Nilsson, nytillträdd chef för Forskning i praktiken, Älvstranden Utveckling.
Samarbete med Chalmers
Älvstaden är norra Europas största stadsutvecklingsprojekt och staden är mån om att det ska finnas tillgång till den mest avancerade kunskapen i arbetet. Fusion Point Gothenburg är ett led i detta. Det är Göteborgs Stad, genom Älvstranden Utveckling, som står bakom forskningsprojektet, vilket är ett samarbete med Chalmers.
Syftet är att få den akademiska forskningen och praktiken – till exempel projektörer, projektledare och beslutsfattare – inom arkitektur och stadsbyggnad att mötas i andra former. Kort sagt att dela kunskaper och att göra forskningen mer tillgänglig och användbar.
– Med relevanta lärdomar blir det enklare att fatta de beslut som avgör Göteborgs framtida kvaliteter, säger Fredrik Nilsson.
I maj var en grupp från Göteborg, däribland Fredrik Nilsson från Älvstranden Utveckling, i New Haven norr om New York för att underteckna samarbetsavtalet med Yale.
”Många olika discipliner som samverkar”
– Vi deltog på en rad möten och seminarier. Planen är att nu till hösten bjuda hit flera av personerna vi knutit kontakter med för att ordna workshops och seminarier i Göteborg, säger han.
Samarbetet med Yale är inte värdefullt bara när det gäller deras framstående forskning inom arkitektur och stadsbyggnad, påpekar Fredrik Nilsson. På universitetet finns stora resurser även inom till exempel juridik, ekonomi, management och sociologi.
– Den kompetensen kan också knytas in i projektet. Det är många olika discipliner som samverkar i sådana här komplexa stadsutvecklingsprojekt.
Vid besöket i New Haven besökte gruppen från Göteborg även stadens borgmästare. Fusion Point Gothenburg är öppna för att knyta andra städer till forskningsprojektet, och New Haven skulle kunna vara en.
Första fasen är treårig
Intresset för vad som händer i Göteborg visade sig vara stort vid besöket på Yale och i New York. En tanke med projektet är även att Göteborg ska kunna föra ut sina erfarenheter.
Projektets första fas är treårigt och har en budget på nio miljoner.
– Vår förhoppning är att via det här projektet formera en grupp som succesivt kan växa och hitta fortsatt finansiering via forskningsråd och intresserade aktörer. Vi ser treårsperioden som ett första steg, säger Fredrik Nilsson.