2024-05-31 | 3 min läsning

Förskolan Risåsgatan 7 vann årets brandskyddstävling

På morgonen på prisutdelningsdagen rullade två brandbilar in på gatan utanför förskolan Risåsgatan 7, till barnens stora förtjusning. Foto: Anna Dyne
2024-05-31 | 3 min läsning
Förskolan Risåsgatan 7 vann årets brandskyddstävling
Räddningstjänsten Storgöteborg och förskoleförvaltningen har för fjärde året i rad arrangerat en brandskyddstävling för Göteborgs Stads förskolor. Vinnare blev förskolan Risåsgatan 7.

Tävlingen startade 2020 för att även involvera barnen i det förebyggande brandskyddsarbetet. Tanken är att låta barn och personal utforska brandskydd och att öka barnens kunskap på ett kreativt sätt. Bidragen som har kommit in består av allt från bilder och filmer till målningar och olika typer av byggen.

Foto: Anna Dyne

Har byggt en egen brandstation 

– Det är viktigt att både barn och personal vet vad som ska göras och att utrymningen går lugnt och säkert till. Tävlingen gör att man på förskolorna kan prata om vad som händer om det skulle börja brinna, säger Martin Olsson, sektionschef för brand- och säkerhetsutbildningar på Räddningstjänsten Storgöteborg.

– Vi är den enda räddningstjänsten i Sverige som arbetar enligt den här modellen, säger Martin Olsson, sektionschef för brand- och säkerhetsutbildningar. Foto: Räddningstjänsten Storgöteborg

Vinnaren utses av en jury med representanter från Räddningstjänsten och förskoleförvaltningen. I år vann förskolan Risåsgatan 7 som hade involverat barnen på allra bästa sätt. Barnen i åldrarna ett till sex år har bland annat byggt en egen brandstation i ett lekrum, haft brandskyddsbingo, och pysslat fötter som markerar utrymningsvägen.

– Barnen har tyckt att det har varit kul. De kunde en del om utrymning innan, men arbetet har gjort dem säkrare. De har nu lite bättre koll och det ger en trygghet. Om det mot förmodan skulle hända något sitter det förhoppningsvis lite mer i ryggmärgen på dem vad de ska göra, säger Angelica Mattsson, förskollärare på Risåsgatan 7.

Angelica Mattsson är förskollärare på Risåsgatan 7.

Idag fredag 31 maj tar förskolan emot sitt pris. De får diplom, brandhjälmar, reflexer och klistermärken. Det blir också ett besök av brandbilar där barnen får prova utrustningen och spruta vatten.

– När vi berättade att vinsten är ett brandbilsbesök hade de verkligen ett mål att jobba emot. Alla blev superglada när vi vann och barnen är jättetaggade på besöket. De har längtat så efter det här, säger Angelica Mattsson.

Barnen har pysslat fötter som markerar utrymningsvägen. Foto: Angelica Mattsson

“Enda räddningstjänsten i Sverige”

Till hösten drar tävlingen i gång igen och alla kommunala förskolor är välkomna att delta. Tävlingen är en del i Räddningstjänsten Storgöteborgs så kallade Kommunkoncept. Inom det erbjuder man utbildningar i brand och säkerhet till alla medarbetare inom kommunala verksamheter. Sedan 2019 har man ett samarbete med förskoleförvaltningen och har hittills utbildat 274 av 360 förskolor. Syftet är att minska antalet händelser i kommunala verksamheter.

– Vi är den enda Räddningstjänsten i Sverige som arbetar enligt den här modellen. Men fler och fler hör av sig och vill veta mer. Vi har inte haft så här få brandtillbud inom förskola och skola på fem år, så vi tror verkligen på det här, säger Martin Olsson.

Foto: Anna DynePrenumerera så du inte missar något nytt!