2024-05-29 | 2 min läsning

Förskolebarnen fick besök av nyttiga bin

 Foto: Petter Trens
2024-05-29 | 2 min läsning
Förskolebarnen fick besök av nyttiga bin
Det är en fin eftermiddag i maj på förskolan Fanjunkarens Lycka 3. Solen skiner igen efter en regnskur och på gården, bland äppel- och päronträd och bärbuskar har en grupp biodlare ställt upp en visningskupa.

Vårdnadshavare på väg hem med sina barn stannar upp och tittar nyfiket genom glaset på de surrande insekterna. I kupan kan de se hur bina lever och hur de producerar sin honung. Här får barn och vuxna också smaka på den honung som bina redan har tillverkat.

Öka kunskapen och minska rädslan

Foto: Petter Trens

– Syftet med att biodlargruppen kommer till förskolan är att väcka barnens nyfikenhet och öka deras kunskap om binas betydelse i naturen. De är helt avgörande för att vi ska få viktiga livsmedel som till exempel frukt, bär, frön, nötter och grönsaker. Med mer kunskap hoppas vi att rädslan för bin också ska minska, säger Heléne Lindblom Artfors som är rektor på förskolan.

Fler barn strömmar till och några passar på att prova en skyddsdräkt som används när man arbetar med bin.

Biologisk mångfald och hållbarhet

Biodlargruppen tillhör den ideella föreningen Bergum-Gunnilse Utveckling och har fått pengar från Socialförvaltningen Nordost för att öka kunskapen om biodling, biologisk mångfald och hållbarhet hos barnen i området. Pengarna har bland annat gått till visningskupan, skyddskläder för barn och en honungsslunga.

– Slungan ska invigas i höst och då kanske några barn kan vara med och lära sig hur man tar hand honungen, säger Heléne Lindblom Artfors.

Foto: Petter TrensPrenumerera så du inte missar något nytt!