Förskoleköken uppmärksammades på Offentliga måltidens dag
Dagligen serveras cirka 25 000 hållbara, goda och näringsrika måltider till barnen i förskolan.
– Det är en stor verksamhet i förskoleförvaltningen som inte syns så mycket, men som är väldigt viktig för många. Som vårdnadshavare har man tur om man träffar en kock eller ett måltidsbiträde när man lämnar eller hämtar sitt barn på förskolan, säger Johan Bredwad, enhetschef inom intern service på Hisingen.
”Det finns så mycket i måltiden som också kan kopplas till det pedagogiska arbetet i förskolan, till exempel till matematik och naturkunskap”
Johan Bredwad

Måltiderna i förskolan har en central roll i barnens vardag och ger dem energi att orka leka, lära och utvecklas. De ger också en stund för gemenskap som skapar trygghet och struktur. I läroplanen beskrivs måltiderna i förskolan som en ingång till barnens lärande om hälsa och välbefinnande.
– Det finns så mycket i måltiden som också kan kopplas till det pedagogiska arbetet i förskolan, till exempel till matematik och naturkunskap, säger Johan Bredwad.
Husmanskost det första temat
Planen är att den offentliga måltidens dag ska uppmärksammas varje år i förskoleförvaltningen med ett tema. Först ut är husmanskost.
– Vi ville involvera medarbetarna genom att de fick rösta fram temat och då blev det husmanskost. Det är ju en svensk mattradition som berättar en hel del om vår historia, säger Johan Bredwad.
Den offentliga måltidens dag instiftades av Måltidsakademien år 1999 för att synliggöra hur viktiga dessa måltider är för hela samhället.