Förskolorna i Bergsjön arbetar med hela familjen
I Bergsjön ser rektorerna förskolan som en plats där hela familjen kan känna sig välkommen att få stöd. Ofta är förskolan första mötet med svensk kultur och skola.
– Vi som arbetar här hjälper familjerna och visar vart de kan vända sig med olika frågor, säger Anna-Cecilia Robertsson, rektor på förskolan Stora Björn 2.

Förskolorna har ett nära samarbete med vårdnadshavare från start, ofta med tolk men även med kroppsspråk.
– Det är viktigt att berätta vad vi väntar oss av föräldrarna, men också att lära känna familjerna och ta del av deras syn på saker. Ju mer vi vet om barnet, desto bättre kan vi möta det, säger Anna-Cecilia Robertsson.
Satsningar på språk och hälsa
De sju rektorerna i Bergsjön driver gemensamma satsningar för familjerna. Till hösten bjuder de in föräldrar till en föreläsning om hälsa i samarbete med Generation Pep. Friidrottaren Mustafa Mohamed ska då prata om kostvanor och rörelse. Till våren planeras ett Bergsjölopp för barnen, som ska bli återkommande.
– Det krävs lite extra av oss som jobbar här, men det är just det som är roligt. Jag skulle inte kunna tänka mig att jobba i någon annan del av Göteborg, säger Pernilla Martinsson, rektor på förskolorna Aniaragatan 5 och Saturnusgatan 20.
I förskolan arbetar personalen för att barnen ska utveckla sina språk – det är varje barns rätt och viktigt för framtiden. Barnen får lyssna på sagor, skriva och använda andra sätt att uttrycka sig. Det är en bra förberedelse inför skolan.
Förskolan Stora Björn 2 arbetar med två metoder: Biskopsgårdsmodellen och Reading to Learn.

– Vi ser fantastiska resultat, barnen pratar mer med varandra, använder fler ord och är mer delaktiga, säger Anna-Cecilia Robertsson.
Det svenska språket är i fokus, men även barnets förstaspråk är viktigt. På förskolan finns hallbibliotek med böcker på olika språk som barnen kan låna hem.
– Flerspråkighet är bra. Vi frågar ofta föräldrar om ord på deras språk och uppmuntrar dem att läsa för barnen. Det stärker barnens identitet, säger Anna-Cecilia Robertsson.
Olika är bra
I förskolan lär sig barnen att alla är olika och att det är bra. Här finns böcker, leksaker och bilder som visar olika kulturer, familjer och yrken. Barnen får prata om olikheter och känna sig stolta över sin bakgrund.
Personalen går utbildningar om normer och värderingar för att skapa en miljö där varje barn blir bekräftat.
– Det handlar inte om att ändra andras värderingar utan hur vi kan möta dem, så att det blir bra för barnen. Barnen är alltid i fokus, säger Anna-Cecilia Robertsson.
