Från onsdag 22 maj kan du förtidsrösta i EU-valet.

2024-05-16 | 2 min läsning
Förtidsröstningen till EU-valet öppnar 22 maj
Söndag 9 juni är det val till EU-parlamentet. Men redan från onsdag 22 maj går det att förtidsrösta på 27 platser runt om i Göteborg. Nytt för det här valet är att du kan förtidsrösta i Nordstan och på Frölunda torg.  

I EU-valet väljer medborgarna i EU:s medlemsländer vilka som ska representera dem i EU-parlamentet de kommande fem åren. Vid det förra EU-valet var det 39 procent av alla röstberättigade som valde att förtidsrösta.

– Det har varit en ökande trend under de senaste valen och vi förväntar oss att det fortsätter att öka. Att det är Sveriges nationaldag med långhelg samma helg som valet kan säkert göra att lite fler vill förtidsrösta, säger Frida Nowotny, valchef och ansvarig för valnämndens verksamhet i Göteborg.

27 platser i Göteborg

Själva valdagen är 9 juni, men för att underlätta finns möjligheten att förtidsrösta på 27 platser i Göteborg. Alla som är röstberättigade kan förtidsrösta på samtliga bibliotek och kulturhus, förutom Frölunda Kulturhus som byggs om just nu.

– I år går det också att förtidsrösta i Nordstan, på eventytan utanför Åhléns, och på Frölunda torg, på eventytan intill rulltrapporna på nedre plan.

Enklaste sättet att hitta den närmaste lokalen där du kan förtidsrösta är att gå in på webbsidan rosta.goteborg.se. Här ser du också vilka öppettider som gäller för de olika lokalerna.

Ta med röstkort och legitimation

Inför valet ska alla som är röstberättigade få sitt röstkort hemskickat med posten och utdelat i sin brevlåda senast onsdag 22 maj. Röstkortet och giltig legitimation måste tas med och visas upp för att man ska få lov att rösta.

Den som av någon anledning saknar röstkort kan få det utskrivet i förtidsröstningslokalen. Om du saknar legitimation måste du ha med dig en person som kan styrka din identitet, men den personen måste själv ha giltig legitimation.

– Vi har en bra service, men det enklaste är om du har med dig röstkort och legitimation. Då går det fortast för dig själv och vi undviker att skapa köer, säger Frida Nowotny och fortsätter:

– Bemanningen i lokalerna sköts av medborgare som engagerar sig och ställer upp på sin fritid, eller tar ledigt från jobbet. Totalt har vi över 3000 personer i Göteborg som arbetar i valet och gör det möjligt för alla väljare att utöva sin demokratiska rätt att rösta.

Tänk på detta när du ska förtidsrösta
  • Ta reda på vilken lokal som är närmast och vilka öppettider som gäller. Gå in på webbsidan goteborg.se
  • Ta med dig giltig legitimation
  • Ta med dig ditt röstkort som du ska få i brevlådan senast den 22 maj

Läs mer: Prenumerera så du inte missar något nytt!