2014-01-31 | 3 min läsning

Fortsatt fri kollektivtrafik för färdtjänstresenärer

Resenärer med färdtjänsttillstånd får resa fritt med kollektivtrafiken även under första halvåret 2014. Västtrafiks erbjudande lanserades i somras som en kompensation för att många låggolvsvagnar tagits ur trafik.

Västtrafiks problem med spårvagnar, som av olika skäl inte trivts i det svenska klimatet och det göteborgska nätet, är väl kända. I somras bestämde Västtrafik att – som en kompensation för det sämre utbudet av låggolvsvagnar – låta färdtjänstresenärer få fria resor med kollektivtrafiken

– Det var en goodwill, lite plåster på såren, för att vår vagnpark inte riktigt var så bra som vi skulle vilja. Men sju av tio vagnar har ändå möjlighet att ta med funktionshindrade, säger Jarl Samuelsson som är avdelningschef för spårvagn, tåg och båt på Västtrafik.

Det ursprungliga erbjudandet sträckte sig från 1 juli 2013 till årsskiftet, men sedan man tvingats konstatera att problemen kvarstår har Västtrafik nu bestämt sig för att förlänga erbjudandet fram till 30 juni 2014.

– Vi har fått positiv respons från handikapporganisationerna, säger Jarl Samuelsson.

”Den knuff jag behövde”
Karin Hessling bor i Torslanda men har sitt arbete nära Hjalmar Brantingsplatsen. Till följd av en grav synskada har hon under flera år rest med färdtjänst till och från jobbet.

– Men när det här erbjudandet om fria resor med kollektivtrafiken kom tänkte jag att det här kanske var den knuff jag behövde…

Karin tog kontakt med färdtjänstens reseinstruktörer och fick hjälp med att börja träna sig att åka kollektivt.

– Nu åker jag med bussen, till och från jobbet, varje dag. För ett par veckor sedan hade jag en uppföljning med reseinstruktörerna, men annars klarar jag mig själv nu. För mig ger det en frihetskänsla, och jag kommer att fortsätta att åka kollektivt till jobbet även när jag måste betala, säger hon.

Efterlyser utrop – även utomhus
Men även om Karin Hessling uppskattar friheten, och känslan av att kunna klara detta själv, menar hon att Västtrafik skulle kunna göra mycket mer för att underlätta – till exempel för synskadade – att resa kollektivt.

– När man står och väntar på sin buss måste det finnas ett utrop utomhus så man vet vilken buss det är som kommer. Man känner sig som ett fån när man måste fråga, säger Karin Hessling och fortsätter:

– Det kunde bli mycket bättre med utrop inne i bussen också. Nu får jag sitta och räkna hur många rondeller vi passerat för att veta när jag är hemma. Tekniken finns ju, men den används inte.

1D24.jpg



Prenumerera så du inte missar något nytt!