Fortsatt ökning av andelen miljömåltider trots kärva tider
– Jag var orolig för att det skulle minska under 2009, när stadsdelarna hade hårt skruvade besparingskrav, så jag är jätteglad att det till och med har kunnat öka, säger Rebecca Palosaari Fogler, Agenda 21-samordnare vid miljöförvaltningen.
40 procent i vissa kök
Hon påpekar att statistiken för stadsdelarna gäller hela förvaltningen, alltså inte bara storköken för skolor och äldreboenden utan även administrationens fikabullar, vilket sänker miljöandelen.
– Jag vet att det finns kök som har runt 40 procent ekologiska livsmedel, säger Rebecca Palosaari Fogler.
Totalt köpte stadsdelsförvaltningarna i Göteborg livsmedel för 249 miljoner kronor under 2009, varav 36 miljoner lades på ekologiska livsmedel.

Når inte riksdagsmålet
Stadsdelen Centrum ligger i topp, med 21,8 procent ekologiska livsmedel, medan Södra skärgården ligger i botten med 7,8 procent. Tynnered har ökat stort, från 16,6 till 20,5. Även Majorna har ökat mycket, från 11,6 till 14,6, liksom Lundby, från 9,5 till 12,4.
Men ingen av stadsdelarna når upp till det nationella mål som riksdagen satt upp för 2010: 25 procent. Och om man räknar in utbildningsförvaltningen – som svarar för gymnasieskolorna – sjunker hela Göteborgs andel från 14,5 till 14,1 procent.
”Göteborg ligger ändå bra till”
Lärjedalen, som under 2007 var bäst i Sverige på miljömåltider, har minskat från 22,4 till 19,2 procents ekologisk mat.
– Göteborg ligger ändå bra till, jämfört med de flesta andra kommuner. De stadsdelar som har minskat, står för små minskningar. Och jag vet att man tycker att detta är viktigt ute i köken och gör mycket för att nå högre, säger Rebecca Palosaari Fogler.
Sedan i höstas finns en definition på vad en miljömåltid är i Göteborg, antagen av miljönämnden. Och den talar inte bara om ekologi, utan även om etik och rättvisa:
Ska göra kvalitetsuppföljning också
”En miljömåltid innehåller ekologiska livsmedel, som i så stor utsträckning som möjligt uppfyller kriterierna för klimatmärkning och kriterierna för etisk märkning (Fair Trade eller liknande)”.
– Tidigare har det inte funnits någon definition, det har bara hetat miljömåltid. Nu blir det lite bredare. Och vi kommer också att göra en uppföljning med Q-tal, så att vi får en kvalitetsuppföljning, inte bara kvantitet som tidigare, säger Rebecca Palosaari Fogler.
Fotnot:
Det övergripande målet för Göteborgs Stad är att en miljömåltid ska vara ekologisk, säsongsanpassad och bestå av stor andel vegetabilier och baljväxter och ta hänsyn till etiska aspekter. Den ska inte innehålla fisk som är rödlistad utan följa de rekommendationer som kommer från miljöstyrningsrådet eller liknande. Hanteringen av livsmedel ska ske så att svinnet minimeras.
6529