Fredrik Nyberg är årets brunnslockspoet
För första gången i Brunnslockspoesins sexåriga historia presenteras årets Brunnslockspoet på Littfest i Umeå. Hur Fredrik Nybergs dikt kommer att se ut och låta blir offentligt under Rum för poesi på Bokmässan i Göteborg i september.
Juryns motivering
Fredrik Nybergs poesi gör läsaren särskilt uppmärksam på språkets förmåga till förvandling och försvinnande. Med en till lika delar exakt, upprymd och omsorgsfull språklighet lyfter han locket på småpratet och evigheten.
Ord övergår i oro och i sina senaste två böcker, som båda heter Ruiner, med undertitlarna Första häftet (I–XXII) respektive Andra häftet (XXIII–XLIV), utforskar Nyberg ödet, förfallet och en mänsklighet som står på ruinens brant.
Att årets brunnslockspoet kommer att skriva en dikt som blir ved och därmed står pall för tidens tand råder det ingen tvekan om.
– Vi ser med stor spänning fram emot Fredrik Nybergs dikt som kommer att finna sin gjutna plats mitt i det pågående livet, säger Lina Ekdahl, juryordförande.
Kan få Sveriges Radios lyrikpris
Fredrik Nyberg är född 1968 och bor i Göteborg. Han har gett ut tio diktsamlingar. Den senaste kom 2023 och heter Ruiner, Andra häftet (XX11-XL1V) och är nominerad till Sveriges Radios lyrikpris. 2013 kom hans doktorsavhandling Hur låter dikten.
Under många år var Fredrik Nyberg lärare i litterär gestaltning vid HDK-Valand i Göteborg. Han har fått en rad priser och utmärkelser. Bland annat Erik Lindegrenpriset 2013 och Gerard Bonniers lyrikpris 2014 för Att bli ved.

Brunnslock med ingjutna dikter hittar du runt om i Göteborg, som här på Haga Nygata. Foto: Caroline Toll
Brunnslockspoesi
Idén med brunnslockspoesi föddes i Göteborg 2018 som en del av stadens jubileumsfirande. Sedan dess har den spridits till flera städer i landet, från Umeå i norr till Malmö i söder. Målet är att sprida poesi till platser och läsare dit den annars sällan når, och skapa en medvetenhet om den dolda infrastrukturen under mark som ger oss rent vatten och även transporterar bort regnvatten och avloppsvatten för att renas och slutligen hamna i våra sjöar och hav.
Tidigare brunnslockspoeter
- Lina Ekdahl (2019)
- Gunnar D Hansson (2020) som valde att kliva åt sidan för att lyfta fram Anna Greta Wide
- Malte Persson (2021)
- Mariam Naraghi (2022)
- Ann Jäderlund (2023)
Jubileumssatsningen Rain Gothenburg
Det regnar ungefär var tredje dag i Göteborg, och på grund av klimatförändringarna kommer det regna ännu mer.
Vad skulle hända om man vänder regn till möjligheter med visionen att bli Världens bästa stad när det regnar? Detta arbete samlades under det gemensamma namnet Rain Gothenburg, som var en jubileumssatsning med anledning av Göteborgs 400-årsfirande, som drevs av projektägaren Kretslopp och vatten i nära samverkan med Göteborg & Co.
Läs mer:
- Göteborgs Stad: Rain Gothenburg
- Göteborg 2023: Om Rain Gothenburg