Frihamnsdagarna lyfter socialt utsatta
I projektet Mutual benefits har Göteborgs Stad i snart tre år arbetat med hur hemlösa och personer med beroendeproblematik och psykisk ohälsa kan inkluderas i stadens utveckling.
I en stad som växer uppstår ofta konkurrenssituationer mellan socialt utsatta grupper och allmänheten som upplever oro för att möta de här personerna på vissa platser.
– Den nuvarande stadsutvecklingen gynnar inte den här gruppen. Det som vi har tänkt är trygghetslösningar skapar en otryggare situation och gör att redan utsatta personer drivs runt från plats till plats. I projektet har vi bland annat tagit fram konkreta förslag på vad man kan göra i stället, både när det gäller socialt stöd och hur man kan jobba med det fysiska rummet, säger Petter Nilsson, projektledare för Mutual benefits på socialförvaltningen Sydväst.
Forskare berättar om andra städer
Den 29 augusti ska Petter Nilsson prata om insikterna från projektet på ett seminarium på Frihamnsdagarna. Där kommer också Julia Fredriksson och Joanna Gregorowicz-Kipszak, forskare på institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik på Chalmers, att berätta om resultatet av den forskningsöversikt som gjorts inom ramen för Mutual benefits.
Mutual benefits – klok design för ökad trygghet och en stad för alla
- Projekt med fokus på hur socialt utsatta människor kan inkluderas när vi utvecklar staden
- Drivs av socialförvaltningen Sydväst i samarbete med Göteborgs Stadsmission, Stena Fastigheter, Wallenstam och Chalmers. Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, delfinansierar projektet
- Den 7 oktober håller projektet en slutkonferens på Gothia Towers
Läs mer: Mutual benefits
– Det här är ju ett fenomen som finns i städer över hela världen. Forskarna har bland annat tittat på några danska projekt där man inte haft en exkluderande strategi utan i stället jobbat med att förbättra tryggheten för alla i staden, säger Petter Nilsson.
Mer dialog behövs
Petter Nilsson menar att Göteborgs Stad kan bli bättre på att ta in fler perspektiv när staden planeras, bland annat genom att hålla en dialog med socialt utsatta så att de får komma till tals.
– Vi behöver också bli bättre på att ta vara på den kunskap som finns hos de som jobbar med socialt utsatta inom staden, säger han.
Panelsamtal med olika perspektiv
I seminariet på Frihamnsdagarna ingår ett panelsamtal med bland andra Robert Andersson Hammarstrand, ordförande för exploateringsnämnden och Catarina Berndtsson, områdeschef på Göteborgs stadsmission.
– Seminariet är ett bra tillfälle för den som vill få mer kunskap om de här frågorna. Hur vi skapar en tryggare stad även för utsatta grupper är något som berör oss alla, säger Petter Nilsson.
Frihamnsdagarna 29–31 augusti
- Är en demokratisk mötesplats öppen för allmänheten
- Syftet är att stärka demokratin och bidra till förändring
Läs mer: