2022-12-29 | 3 min läsning

Fristadskonstnären Ahmad får jobba vidare i Göteborg

Konstnären, filmaren och skribenten Ahmad Azzam har varit fristadskonstnär i Göteborg under två åren. Nyligen fick han besked från Migrationsverket att han fått politisk asyl och kan stanna i Sverige. Under 2023 kommer han att vara engagerad i ett ungdomsprojekt på Frölunda kulturhus och Kulturhuset Bergsjön.

I januari 2021 fick palestiniern Ahmad Azzam, som är uppväxt i Syrien, en fristad i Göteborg efter att ha levt på flykt sedan 2015. Göteborgs Stad är nämligen en av 24 kommuner i Sverige som via ett avtal med den internationella organisationen ICORN erbjuder en fristad för förföljda kulturarbetare från andra länder.

– En stor möjlighet för mig och Göteborg blev den första europeiska staden jag någonsin varit i. Jag kom hit och fick ett normalt liv. Där jag var tidigare – i Syrien och Turkiet – kunde jag inte prata som jag ville eller röra sig som jag ville, säger han nu drygt två år efter ankomsten.

Älskar det normala livet

Han pratar om det normala livet, med ID-kort, jobb och som skattebetalare, som en välsignelse. Under sin tid i Göteborg har han hunnit med att skriva klart sin första roman. Han har också producerat en kortfilm, som ska visas på en rad filmfestivaler runt om i världen, bland annat Indien och Kanada.

– Det har varit år fyllda med aktivitet och frihet. Jag tror kanske att jag blev förälskad i Göteborg, säger han.

Den sista tiden, efter pandemin, blev den mest intensiva som fristadskonstnär då han fick möta många representanter från Göteborgs kulturliv, bland andra Göteborg Film festival, Nätverkstan, Författarcentrum Väst, Världskulturmuseet, Göteborgs Stadsteater, Göteborgs Litteraturhus och Stora Teatern. Han har också hunnit med att träffa politikerna i Göteborgs Stads kulturnämnd och Västra Götalandsregionens kulturnämnd.

Annan röst i Göteborg

Ahmad Azzam beskriver det också som att han hittat en annan röst i Göteborg. De två första kapitlen i hans roman Vertigo skrevs i Turkiet. De 14 kapitlen därefter, som han skrivit i Göteborg, har en annan röst, anser han.

– Det är samma berättelse och samma sätt att skriva men det är inte samma känslor.

Han har också upptäckt att kriget inte skadat honom på det sätt han trott. Ahmad Azzam förväntade sig mardrömmar och posttraumatisk stress när han till slut hamnat på ett ställe där han kunde slappna av.

– Men jag var inte skadad. Jag märkte det här när jag fick utrymme att lära känna mig själv.

Nytt projekt i vår

Eftersom situationen i Syrien inte har förbättrats för oppositionella valde Ahmad att försöka stanna i Sverige efter avslutad residensperiod. Några dagar före lucia kom beskedet att han får politisk asyl.

– Jag mår jättebra, säger han.

Efter årsskiftet börjar han jobba i ett projekt för ungdomar som heter Southwest by Northeast. Det görs i samverkan med kulturhusen i Frölunda och Bergsjön och riktar sig till ungdomar mellan 13–20 år. I en serie möten under året kommer deltagarna utforska kritiskt tänkande i relation till film, podcast, musik och andra sätt för eget skapande.

– Projektet börjar med en tävling på tiktok där ungdomar kan skicka in sina egna filmer där de sammanfattar en bok de läst på ett kreativt sätt. Det är ungdomarnas egna idéer som bestämmer mycket hur projektet kommer att de ut, säger Ahmad Azzam.

Projektet finansieras av Kulturrådet och Västra Götalandsregionen.



Prenumerera så du inte missar något nytt!