2024-05-08 | 3 min läsning

Fristadskonstnärer besöker Göteborg

Ola Husamou, multikonstnär från Syrien och Eskilstunas fristadskonstnär. Foto: Sara Najafian Ghobadi
2024-05-08 | 3 min läsning
Fristadskonstnärer besöker Göteborg
Göteborgs Stad är en av 25 kommuner i Sverige som är en fristad för förföljda kulturarbetare från andra länder. Nu kommer flera fristadskonstnärer till Göteborg för att hålla workshoppar.

Göteborg har varit fristad för förföljda kulturarbetare sedan 1996 och är landets första fristad. De som ges en plats i någon av landets 25 fristäder har ansökt via organisationen ICORN (International cities of refuge network) som hjälper utsatta konstnärer att få en tillfällig respit. I Sverige ger man kulturarbetarna tillfälliga uppehållstillstånd under två år.

Ashraf Bagheri håller sagostund och läser ur sin bok Månen var inte bara min. 

– Konstnärerna är i behov av att kunna fly undan sin situation och arbeta i skydd från krig och förföljelse, eller så behöver de bara vila och bearbeta trauman, förklarar Malin Schiller, utvecklingsledare på kulturförvaltningen och koordinator för Fristad Göteborg.

Konstnärer håller workshoppar i Göteborg

Nu i maj och juni kommer några nuvarande och tidigare fristadskonstnärer från Uppsala, Eskilstuna och Gävle till Göteborg och håller workshoppar som är öppna för allmänheten.

– Det är Sara Khayat, Ashraf Bagheri och Ola Husamou som kommer hit för att hålla varsin workshop. De blir avslutningen på ett projekt som Kulturrådet och Västra Götalandsregionen har varit med och finansierat, berättar Malin Schiller.

Fler fristadskonstnärer till Göteborg

Göteborg har hittills tagit emot tio fristadskonstnärer och den nuvarande heter Saiful Baten  från Bangladesh. Nu har det fattats ett politiskt beslut i staden om att ta emot fler och även att ta emot hela familjer, som man inte kunnat göra tidigare.

– Vi hoppas kunna ta emot någon ny konstnär redan i höst. Majoriteten av de som ansöker har familjer så ambitionen är att ta emot en konstnär med familj, säger Malin Schiller.

Sara Khayat håller en workshop i mandalateckning för dig över 16 år. Foto: Gävle kommun

Att vara fristad handlar om att ge skydd men också om att ta ställning för yttrandefrihet och för solidaritet menar Malin Schiller.

– Det innebär att vi kan jobba konkret med något som annars är ganska fluffigt. En kulturarbetare har också möjlighet att vara en röst för fler, de kan berätta saker för oss om krigshärdar och problemområden med hjälp av sitt konstnärliga arbete. Och de blir också en fortsatt röst och aktivist för sitt hemland, säger hon.

Här kan du uppleva fristadskonstnärerna

Sagostund och workshop med Ashraf Bagheri
10 maj kl 14.30-17.30
Uppsalas tidigare fristadskonstnär Ashraf Bagheri håller sagostund och läser ur sin bok Månen var inte bara min – och efter sagostunden blir det verkstad i regnbågsrummet. Drop-in i mån av plats.
För barn från 6-12 år, yngre barn i vuxet sällskap.
Plats: Opaltorgets bibliotek


Ma Ma Fo – Handmålade kläder med Ola Husamou
14 maj kl 17-19

Berätta ditt liv på dina kläder, och förvandla dem till konst! Ta med ett klädesplagg som du vill jobba med, helst denim eller bomull. Workshoppen leds av Ola Husamou, multikonstnär från Syrien och Eskilstunas tidigare fristadskonstnär.
Anmälan: gotaverkstan@kultur.goteborg.se
Drop-in i mån av plats.
För personer över 16 år.
Plats: Götaverkstan, Stadsbiblioteket
Läs mer: Göteborgs Stads kalendarium: Workshop: Ma Ma Fo – Handpainted clothes

Workshop i mandalateckning med Sara Khayat
2 juni kl 15-17
Gävles nuvarande fristadskonstnär Sara Khayat håller en workshop i mandalateckning för dig över 16 år. Sara är utbildad grafisk designer och skapar både digitalt, med pensel och med pennor.
Anmälan: gotaverkstan@kultur.goteborg.se
Drop-in i mån av plats.
För personer över 16 år.
Plats: Götaverkstan, StadsbiblioteketPrenumerera så du inte missar något nytt!