Fritidsbanken på Frölunda Torg har ett stort behov av prylar för sommaraktiviteter. Foto: Rodrigo Carvajal Castillo

2024-05-27 | 3 min läsning
Fritidsbanken efterlyser sommarprylar
Har du ett tält eller fiskespö liggandes i förrådet? Eller kanske en sparkcykel eller våtdräkt som inte används längre? Då tar Fritidsbanken på Frölunda Torg gärna emot dem. Just nu finns det ett stort behov av prylar för sommaraktiviteter.

På Fritidsbanken kan vem som helst låna prylar för sport och friluftsliv helt gratis. Här finns allt du kan tänka dig behöva för en aktiv fritid, som cyklar, tält, flytvästar, fotbollskor, skidor och skridskor.

I januari flyttade Fritidsbanken in i nya och större lokaler på Frölunda Torg. Sedan dess har många fler hittat till butiken och utlåningen har ökat med 68 procent jämfört med samma period förra året.

– Det är galet mycket, och jätteroligt såklart. Satsningen på den nya lokalen har varit viktig. Både läget inne på Frölunda Torg och att vi nu har plats för fler prylar. Sedan har Fritidsbanken i hela Sverige fått en del publicitet den senaste tiden. Att folk tänker mer på sin ekonomi kan såklart också vara en orsak till att utlåningen ökar, säger Anne Hansson, fritidsinspiratör på Fritidsbanken.

Anne Hansson, fritidsinspiratör på Fritidsbanken Frölunda Torg. Foto: Rodrigo Carvajal Castillo

Behov av saker för sommarens aktiviteter

Allt fler får upp ögonen för möjligheten att låna från Fritidsbanken och till butiken på Frölunda Torg kommer det folk från hela Göteborg. Det ökade trycket betyder också att behovet av saker ökar. Just nu handlar det om prylar för olika sommaraktiviteter.

– Folk lånar väldigt mycket campingutrustning just nu, som tält, liggunderlag och stormkök. Andra saker som är populära under sommaren är cyklar, inlines, sparkcyklar och fotbollsskor. Vi tar också gärna emot fiskeutrustning. Allt som har med sommarens aktiviteter är välkommet, säger Anne Hansson.

Det är populärt att låna utrustning för friluftsliv på Fritidsbanken. Foto: Rodrigo Carvajal Castillo

Beroende av skänkta prylar

Då allt som lånas ut på Fritidsbanken är återbrukat är verksamheten helt beroende av att privatpersoner skänker sport- och fritidutrustning de inte använder längre. Det är bara att komma förbi och lämna prylarna i butiken, så ger de möjlighet till fler att prova på olika sporter och aktiviteter.

– Här kommer sakerna verkligen till användning och ger upplevelser åt många göteborgare. En kickbike som lämnas in kan ge hundratals barn möjlighet att ha roligt, säger Anne Hansson.

Fritidsbanken 

Fritidsbanken är en verksamhet som finns över hela Sverige och ger oanvänd utrustning nytt liv, stimulerar en aktiv fritid, är gratis och till för alla.  

Fritidsbanken på Frölunda Torg har öppet för inlämning klockan 10–20 på vardagar och 10–18 på helgen. Utlåningen är öppen 12–20 på vardagar och 10–18 på helger. 

Du får låna sport- och fritidsutrustningen i 14 dagar. Det går inte att boka i förväg utan det är först till kvarn som gäller.  

Det finns även en del fritidshjälpmedel, som terräng-, bad-, och sportrullstolar att låna på Fritidsbanken. Dessa kan man boka i förväg på hemsidan.  

Fritidsbanken Pep up 

I sommar kommer Fritidsbanken att dyka upp på flera olika platser i Göteborg. Då kan du passa på att prova olika sommaraktiviteter. Håll utkik på hemsidan efter platser och tider.  

 Prenumerera så du inte missar något nytt!