Under vecka 33 kommer sommarjobbare att bjuda äldre, som bor på trygghetsboende, på både dans och teater under ledning av regissör Birte Niederhaus. Foto: Agneta Olsson.

Samuel Alvarez Alnesten, som snart börjar tvåan på Lindholmens Tekniska, är en av alla 150 ungdomar som skulle ha arbetat under evenemanget. Foto: Agneta Olsson.
I juni togs beslutet att Göteborgs Kulturkalas ställs in. Samuel Alvarez Alnesten, som snart börjar tvåan på Lindholmens Tekniska, är en av alla 150 ungdomar som skulle ha arbetat under evenemanget.
– För mig var det inte något jätteproblem att det blev inställt eftersom vi fick chans att jobba med annat. Det viktigaste för mig var att få jobba, säger han.
Föreställningar utomhus
Han är en av ungefär 45 ungdomar som kommer att glädja de som bor på trygghetsboenden i Göteborg nästa vecka. De repeterar just nu totalt tre föreställningar. För Samuel är det en helt ny upplevelse att spela teater. Föreställningen han ska medverka i heter ”Timmen när vi inte visste något om varandra” och utspelar sig på ett torg.
– Det är en pjäs utan dialog så man måste uttrycka sig bra med kroppspråk. Det är väldigt, väldigt svårt och jag har respekt för dem som kan konsten. Jag ska spela en cowboy och en person som har supit sig full och det är verkligen inte lätt. Men jag får bra hjälp av vår regissör Birte Niederhaus.
Nästa vecka framträder Samuel och de andra i hans grupp två till tre gånger per dag runt om i staden. De 45 sommarjobbarna bjuder även på en dansföreställning och ytterligare en teaterföreställning som heter Dröm.
Grundar sig i kalasets hållbarhetsarbete
Resten av ungdomarna, som skulle ha sommarjobbat på Göteborgs Kulturkalas, ingår i en miljögrupp som är inriktad på renhållning runt om i Göteborg. Under veckorna 31–33 städar de utomhusmiljöer och inventerar skicket på bänkar, gång- och cykelbanor runt om i Göteborg, under vägledning av trafikkontoret.
– Det känns oerhört angeläget att kunna erbjuda våra 150 göteborgsungdomar möjligheten att genomföra sitt sommarjobb och därför var det självklart att hitta andra uppgifter för dem. Vårt val att skapa föreställningar och arbeta med miljön i staden grundar sig i Kulturkalasets långsiktiga och mycket lyckade hållbarhetsarbete, säger Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig för Göteborgs Kulturkalas på Göteborg & Co.
Minskar ensamheten
Föreställningarna som spelas på trygghetsboenden är 20–30 minuter långa och framförs utomhus, på säkert avstånd från de boende. Samuel Alvarez Alnesten är förväntansfull och lite nervös.
– Jag har inga problem med att spela för de äldre, men eventuellt ska vi spela lite mer offentligt den sista dagen. Då kanske det kommer någon man känner. När jag tänker på det slår hjärtat lite fortare.
Sommarjobben har möjliggjorts tack vare bra samarbete med ArbVux, GotEvent, trafikkontoret och Senior Göteborg.
– Tillsammans med våra sommarjobbare bidrar vi till att minska ensamheten för de äldre genom att sprida konst och kultur. Att de städar och inventerar i det offentliga rummet gynnar alla göteborgare, säger Tasso Stafilidis.