Foto: Lo Birgersson
Bland finalisterna finns ett AI-stöd som bryter digitalt utanförskap, ett trygghetsinitiativ där sommarjobbare utbildas i civilkurage, ett unikt övervakningssystem för solcellsanläggningar och ett AI-program som hjälper stadens verksamheter att ta fram digitala assistenter.
Utmärkelsen Årets nyskapare
- En kampanj som uppmärksammar insatser inom Göteborgs Stad som utvecklar verksamheten genom innovation eller digitalisering
- Syftet är att lyfta fram goda exempel och förändringsinsatser som utförs av medarbetarna i Göteborgs stad
– Finalbidragen visar hur olika delar av Göteborgs Stad arbetar med att lösa konkreta samhällsutmaningar. Från teknik och digitalisering till trygghet och inkludering. Tillsammans speglar de bredden och kraften i stadens innovationsarbete, säger Erica Thulin Manderhjelm, planeringsledare och en av de ansvariga för utmärkelsen.
Vinnaren presenteras vid en ceremoni på Mötesplats digitalisering och innovation den 10 oktober.
Här är årets finalister:
AI-stöd för personer med funktionsnedsättning
Kvalitet och styrning, Förvaltningen för funktionsstöd
Med hjälp av AI utvecklas ett digitalt stöd som gör det lättare för personer med funktionsnedsättning att ta till sig information på webben. Lösningen anpassar innehåll efter individens förmåga och behov. Målet är att bryta digitalt utanförskap och öka självständigheten i vardagen. Projektet är finansierat av Vinnova och genomförs tillsammans med RISE samt Skellefteå och Jönköpings kommuner.
Våga bry dig – Sommarjobbare mot våld
Framtidenkoncernen och Socialförvaltningarna i Göteborg
Ett initiativ som rustar sommarbetande ungdomar i staden med kunskap om civilkurage och våldsprevention. 350 sommarjobbare fick diskutera frågeställningar kring våld, trygghet och värdegrund. Resultatet och möjligheten är ett växande nätverk av unga ambassadörer mot våld och en bredare kultur av omtanke i både arbets- och boendemiljö.
Solboxen
Stadsfastighetsförvaltningen
En specialutvecklad enhet som ger förvaltningen full kontroll över alla solcellsanläggningar i stadens fastigheter. Med Solboxen kan fel identifieras snabbare, energidata analyseras i realtid och anläggningarna optimeras. Produkten finns i dag endast inom Göteborgs Stad och saknar motsvarighet på marknaden.
AI-Speed
Intraservice/Demokrati och medborgarservice
AI-Speed är ett praktiskt utvecklingsprogram som fokuserar på att lära genom att göra, där stadens verksamheter tillsammans utforskar hur digitala AI-assistenter kan användas som stöd i vardagen. Genom fem träffar kombineras AI med innovationsmetodik i en tydlig process som stärker samarbete, lärande och nytänkande. Programmet har lett till värdefulla insikter om vårt data och hur AI-assistenter kan frigöra tid samt ökat kompetensen kring AI hos stadens medarbetare.
Rösta här: Årets nyskapare 2025