Cyklar består bland annat av cirklar. Foto: Petter Trens
Det börjar redan i hallen. Ovanför grinden in till avdelning Gulsparven hänger en stjärna gjord av pinnar. Den tillverkades i julas och här inne vet alla att stjärnan får sin form av två trianglar som ligger över varandra. Den kunskapen har de fått med hjälp av projektet formkompisar.
– Vi började i höstas och vi har varit överraskade av hur snabbt barnen har lärt sig former och hur bra de är på att komma ihåg. Jag tror att det är för att vi har ansträngt oss för att göra kunskapen kul och att vi har vävt in den i vardagen. Just nu jobbar vi med fordon och former. Bussar är ju rektanglar till exempel, säger Ulrika Wallström, barnskötare och en av initiativtagarna till projektet.
Barnen letar efter former överallt
Hon sitter vid ett av avdelningens matbord, omgiven av tre ivriga barn som knappt kan bärga sig innan de får visa upp trianglar, kvadrater och cirklar som de hittar överallt. Snabba fötter springer över golven och fotbollar, Lego-bitar och böcker plockas fram.

”Den är grön!” ropar någon om en stor rektangel i plast som ligger på bordet och de andra är snabba med att fylla på med fler färger.
Formkompisarna har skapat en röd tråd
Projektet Formkompisar startade i samband med att en av förskolorna på Svalebogatan stängde och verksamheten koncentrerades till adressen Svaleboskogen 7. Ulrika Wallberg och kollegan Nga Do kände att de behövde en röd tråd att hänga upp vardagen på när så mycket var nytt.
Svaleboskogen 7:s tips för tema formkompisar
- Vid måltider kan ni prata om formen på matbordet eller skära till grönsaker, frukt eller smörgåsar i olika former.
- Ta med cirklar ut på gården, trädgården eller skogen och göm dem, så får barnen leta. Eller samla pinnar och bygga egna former tillsammans med barnen.
- Låt barnen upptäcka vilka former som finns i omgivningen. Bussar är rektanglar och cyklar har många cirklar.
- Lägg fem runda saker i en korg och bygg en berättelse om dem.
– Nga har arbetat som lärare i matematik i Vietnam och jag har jobbat mycket med Babblarna och deras koppling till färger och språk. Vi började söka inspiration som kombinerade våra båda erfarenheter och så hittade vi formkompisarna när vi googlade, berättar Ulrika Wallberg.
Kompisarna har en egen sång
Cilla Cirkel var den första formkompis som flyttade in. Hon hänger som en röd cirkel vid läshörnan. Vid platsen för roll-lekar hänger Tim Triangel, vid ett av matborden har Kaj Kvadrat sin hemvist och ovanför mattan där Gulsparven har sina samlingar hänger Rut Rektangel.
De tre uppspelta barnen sätter sig på mattan och sjunger formkompisarnas sång. Några av dem sjunger sången hemma också. Texten har Ulrika och hennes kollegor delat med vårdnadshavarna och melodin är samma som för ”Björnen sover”.
– Det här temat har verkligen fått fäste. Jag tror att det är för att temat är enkelt och vi som jobbar med barnen kan göra lärandet lustfyllt. Då trivs barnen med att ha samling och plötsligt blir turtagning och annat som vi övar på något som utvecklas snabbt, säger Ulrika Wallberg.
