2023-10-23 | 6 min läsning
Gåfotboll sprider glädje och gemenskap
Göteborgs Stad har flera mötesplatser som arrangerar aktiviteter för seniorer och en favorit hos många är gåfotbollen.

Gåfotbollen har snabbt lockat till sig flera och nya deltagare och alla seniorer är välkomna – så gå med du också!

Visste du att:

  • Gåfotboll är som vanlig fotboll men med ett viktigt undantag; det är förbjudet att springa!
  • Alla kan vara med och spela, inga förkunskaper krävs. Garanterat en härlig stund med energi och många skratt.
  • Gåfotboll är en internationell sport.
  • 2022 vann Sverige dubbelt guld, damer 40 plus och herrar 70 plus, under VM i gåfotboll i Florens.

Det har nyligen varit turnering i Mullsjö utanför Jönköping. Från Göteborg ställde gåfotbollslagen från nordost och sydväst upp och den gemensamma färden mot Småland började tidigt på morgonkvisten. Birgitta och Ann-Christine, från laget i nordost, är lyriska när de berättar om dagen.

–  Vi fick möta Jönköpings Södra i första matchen och Ann-Christine sprang in i försvarsområdet och de fick straff. Vi förlorade med 11–0 men vi skrattade ändå gott efteråt, säger Birgitta.

De tycker att gåfotbollen skiljer sig mot andra träningsformer och att det bästa är gemenskapen.

– Gemenskapen och att röra på sig till boll är jättekul och jag själv började med gåfotbollen i våras, säger Birgitta.

Vårt Göteborg har besökt gåfotbollen i nordöstra och sydvästra Göteborg. Foto: Johannes Löfgren

– Det är en lagsport, vilket är kul. Man kan börja oavsett om man aldrig spelat tidigare och man får röra på sig, säger Ann-Christine.

Turneringen sköttes perfekt av ett par gentlemän från Mullsjö och av de unga domarna i tonåren, även om det var lite ojämna förutsättningar mellan lagen.

– Konkurrensen var tuff eftersom vi är ett mixlag och är lite äldre. De andra lagen var betydligt yngre och var herrlag, förklarar Birgitta och Ann-Christine.

Gåfotbollen började i våras för nordost

Molly Hammar är en av initiativtagarna till gåfotbollen i nordost. Hon arbetar som äldrekonsulent med inriktning mot kvalitets- och metodutveckling. Hon berättar att gåfotbollen har ökat i intresse sedan premiären.

Gåfotboll i nordost, Göteborg

Var: Hjällbovallen, Knattens väg 12

När: Varje onsdag kl. 13-14.30. Beroende på väder är aktiviteten inom- eller utomhus.

För vem: Anhöriga, närstående och alla seniorer.

Hur: Bara att droppa in. Ingen kostnad.

Kontakt: motesplatser.nordost@aldrevardomsorg.goteborg.se eller 031-365 23 73

– Det är en aktivitet som passar de flesta. Det som är så roligt är att flera av deltagarna aldrig spelat fotboll tidigare. Vi samverkar med Gunnilse IF och är så glada över att få spela såväl inomhus som på konstgräset ute, säger Molly.

Gåfotboll i sydväst

 Maj-Lis är tidigt på plats i träningslokalen Växthuset för att delta i gåfotbollen.

– Jag fick nys om det av en person som redan var med. Jag hade ingen aning om vad gåfotboll var – men ville pröva, säger Maj-Lis.

Redan efter första gången, för ganska exakt ett år sedan, var hon biten.

Gåfotboll i sydväst, Göteborg

Var: Träningslokalen i Växthuset, Valthornsgatan 27 (bakom Frölunda Kulturhus)
När: Varje måndag kl. 10-11. Lokalen är öppen från klockan 9.30 för den som vill byta om och värma upp.
För vem: Anhöriga, närstående och alla seniorer.
Hur: Bara att droppa in. Ingen kostnad.

Kontakt: vaxthuset@aldrevardomsorg.goteborg.se eller 031-366 70 04

– Jag hade fördomar innan, men det var jätteroligt. Man får röra på sig och det är bra, men det är också den sociala biten. Vi är som en familj!

I gåfotboll får du aldrig springa. Det är inte tillåtet med höga sparkar eller nickar, bollen får skjutas i knähöjd som högst och man har ingen målvakt.

– När vi spelar är vi våra egna domare. Om vi ser någon av oss springa säger vi till och bollen går då över till det andra laget, säger Maj-Lis.

Aktivitet för anhöriga

Jerker Eklund är anhörigkonsulent i sydvästra Göteborg och håller i gåfotbollen tillsammans med kollegan Mattias Landvik.

– Anhöriga är en viktig grupp i samhället som gör stora insatser varje dag. Alla har vi varit, är eller blir vi anhöriga till någon som behöver stöd, någon gång i livet. Gåfotbollen är en aktivitet vi startade som ett stöd till anhöriga, men alla seniorer är välkomna, säger Jerker.

Nu har de hållit på i mer än ett år.

– Första gången var det bara Mattias, jag själv och två till, säger Jerker.

Snart efter start spreds ryktet om gåfotbollen och hur roligt det var.

– Nu är vi ett helt gäng som kör. I början var det varannan måndag men nu kör vi varje, efter önskemål från deltagarna. Vi hade inte ens ett uppehåll i somras, säger Jerker.

Allt fler fotbollssugna droppar in I träningssalen och strax före tio står ett femtontal seniorer redo att spela. Ann sätter sig på en av bänkarna som placerats vid väggarna.

– Jag ska vara hejarklack!

Ann är här med sin man Björn som spelat fotboll tidigare i livet.

– Vi har varit med från allra första början. Björn tycker det är roligt att spela. Att vara här ger tillbaka till mig också, även om jag inte spelar själv, säger hon.

Snabbt spel och glada tillrop

– Gött att se er! säger Jerker.

Han delar ut gula och orange västar till spelarna och bildar lag. De som inte får västar bildar det vita laget. Planen är liten så de är inte fler än tre spelare per lag samtidigt. I planens båda kortändor står ett innebandymål.

– Vita och gula lagen börjar på plan, säger Jerker. Vi spelar som vanligt fem minuter och byter sedan. Då kör vi!

Spelarna har formerat sig och spelet börjar.

”Bra spelat!”. ”Kom igen!” De uppmuntrande tillropen känns igen från andra fotbollsmatcher. Björn gör en tunnel på sin motspelare och skjuter i mål! ”Snyggt Björn!” ropar någon i publiken.

Spelet är oväntat snabbt med tanke på att man inte får springa. Det är fullt fokus på bollen. Passningar och närkamper avlöser varandra. Efter fem minuters spel är det dags att vila och lagen näst på tur får spela.

Fawzi slår sig ner på bänken, varm av spelet och glad. Han har spelat mycket fotboll förr, som student på universitet i Egypten och Libyen. Nu, många år senare, var det hans son som hittade och tipsade om gåfotbollen.

– Jag bor i centrum och kände ingen här när jag kom hit första gången. Det är väldigt roligt att vara med, men inte bara för att det är fotboll, utan också för trivseln med de andra. Det är en väldigt fin atmosfär, säger Fawzi.

Maj-Lis är på plan och har bollen. Hon hittar Eva som passar tillbaka och Maj-Lis skjuter den i mål. Det blir jubel och glada tillrop från publiken. Men alla verkar överens, det är inte antal mål som är det viktiga, det är alla skratten och kamratskapet som betyder mest.



Prenumerera så du inte missar något nytt!