Ronny och Carina Johansson har arrenderat Häljereds gård sedan 1983. ”Det har varit en väldigt rolig tid och det är fortfarande roligt att gå till jobbet. Men nu känns det naturligt att någon annan tar över,” säger de. Foto: Linda Swanberg
Inne i den röda stallbyggnaden råder förmiddagslugn. De flesta kor vilar eller tuggar lite lojt på det ensilage som finns framdukat. En robot håller gångarna rena från gödsel och vid mjölkningsroboten väntar några kor tålmodigt på sin tur.

På Häljereds gård finns cirka 60 mjölkkor. De går fritt i stallet där de har sällskap av mjölknings-, foder- och gödselrobotar. Foto: Linda Swanberg
– Här inne i ladugården är allt automatiserat. Korna känner själva av när det är dags att bli mjölkade och ställer sig i kö. Varje ko har en sändare i nacken på ett halsband. Den mäter idisslingen, har koll på hur kon mår, om hon är brunstig och hur mycket kraftfoder hon ska ha. Utfodringen görs också med hjälp av en robot, berättar Ronny Johansson som arrenderar Häljereds gård tillsammans med sin fru Carina.
Häljereds gård ägs av Göteborgs Stad och är kommunens enda mjölkgård. Här finns i dag 155 djur, varav 60 är mjölkkor som går fritt i ladugården. När paret Johansson tog över 1983 var mycket annorlunda. De första åren hade de 30 kor som stod uppbundna i så kallade långbås. Korna mjölkades med traditionella mjölkmaskiner och fodret kördes ut manuellt.

Häljereds gård i Olofstorp ägs av Göteborgs stad. På gården finns bland annat ett bostadshus, en ladugård, ett stall och en biogasanläggning. I arrendet ingår också 54,5 hektar åkermark och 36 hektar betesmark. Foto: Linda Swanberg
Upprustning klar 2017
2016 var Häljereds gård i stort behov av upprustning och efter många turer fattade politikerna i Göteborgs Stad beslutet att investera i gården. Från kommunens håll var det viktigt att bevara de öppna betesmarkerna och att ha kvar lokal matproduktion. Samtidigt ville man kunna visa barn hur mjölkproduktion går till. Sedan 2017 är Häljereds gård därför en visningsgård och familjen Johansson har tagit emot mängder av skolklasser, men också utländska besökare som vill lära sig mer om svensk djurhållning.

Foto: Linda Swanberg
Häljereds gård
- Ägs av Göteborgs Stad och har sedan 1970-talet arrenderats ut som mjölkgård
- På gården finns i dag cirka 155 djur, varav 60 är mjölkkor
- Arrendet omfattar 54,5 hektar åkermark och 36 hektar betesmark
- På gården finns bostadshus, ladugård med foderutrymme, maskinhall, stall, biogasanläggning, gödselbrunnar, silo och jordkällare
– Det känns fantastiskt att få ha varit med om de här förändringarna. Investeringarna i ny teknik har bland annat gjort att vi inte längre behöver använda antibiotika. Vi har i dag djur som både är friskare och producerar mer mjölk, säger Ronny.
Eget kretslopp med biogasanläggning
I samband med upprustningen av gården investerade Göteborgs Stad också i en biogasanläggning. Två gånger per dygn fylls den på med 2,5 kubikmeter gödsel som sedan omvandlas till elenergi. De 70 000 kilowattimmar som produceras i anläggningen varje år täcker cirka 70 procent av gårdens energibehov.

Häljereds gård har ett eget kretslopp. I biogasanläggningen förvandlas gödsel till elenergi och värme. Restprodukterna blir till näring på åkrarna där det odlas vall till djuren. Foto: Linda Swanberg
– Förutom att vi nu har ett eget kretslopp, finns det flera andra fördelar med biogasanläggningen. Överskottsvärmen använder vi till att värma upp teknikrummet, kontoret och visningsrummet. Samtidigt blir gödslet till åkrarna mer effektivt och i stort sett luktfritt, säger Ronny.
Kommer fortsätta som mjölkgård
I slutet av oktober fyllde Ronny 70 år och han och Carina har bestämt sig för att det är dags att gå i pension. Därför söker Göteborgs Stad nu en ny arrendator till gården.
– Visst känns det lite vemodigt, gården har ju varit vårt liv. Samtidigt känner vi båda att det är dags. Vi hoppas att den som tar över är lika engagerad och intresserad av djur som vi har varit, säger Carina.

Via dator följer Ronny allt som händer på gården. ”Det är här jag börjar och slutar arbetsdagen. Och varje gång jag går förbi stannar jag till och kollar så att allt är som det ska,” säger han. Foto: Linda Swanberg
Elsa Ogalde Ramirez är jordbruksförvaltare på exploateringsförvaltningen och arbetar med att hitta en ny arrendator till Häljereds gård. Villkoret är att det ska fortsätta vara en mjölkgård med så ekologisk produktion som möjligt och att gården även i fortsättningen ska vara öppen för besök. Målet är att det ska finnas en ny arrendator på plats i mars nästa år.
– Vi har haft ett väldigt bra samarbete med Ronny och vi kommer att välja en ny arrendator i samråd med honom. Både han och Carina har en stor kärlek till platsen och vi vill att det ska bli en så bra efterträdare som möjligt, säger hon.

Dygnet runt är det full aktivitet i mjölkningsroboten. Varje ko mjölkas i snitt tre gånger per dygn. Totalt producerar gården 650 000 liter mjölk per år.
Nya tider väntar
För Ronny och Carina väntar en ny epok i livet. De har byggt ett nytt hus på Ronnys föräldragård som de tog över 1991 och ser fram emot att kunna bestämma över sin egen tid. Men sysslolösa kommer de inte att bli. På föräldragården finns skog, 15 får och tillsammans har paret tre hundar.
– Något av det roligaste med att vara mjölkbonde är att ingen dag är den andra lik. Du kan ha en plan, men sedan dyker det alltid upp utmaningar som måste lösas. Och djuren kommer alltid först, oavsett vad. Den stora skillnaden nu kommer att bli att vi kan göra saker i vår egen takt, säger Ronny.

I norr gränsar Häljereds gård till Lärjeåns dalgångar. Här betarna korna fritt mellan maj och september och ser till att marken inte växer igen. Foto: Linda Swanberg