2005-08-22 | 2 min läsning

    GHB-missbruk på Hisingen ska kartläggas

    Nu ska GHB-missbruket på Hisingen kartläggas. Kartläggningen är ett första steg i det arbete som Göteborgs Stad och Mobilisering mot narkotika påbörjat för att nå unga som missbrukar GHB och andra bokstavsdroger.

    – Vi ska försöka ta reda på ungefär vilka grupper som missbrukar GHB, hur många de är, om vi behöver satsa extra resurser eller om det räcker med att samordna de vi redan har, säger Mattias Gullberg, som nyligen anställts på Ungdomsteamet Hisingen för att arbeta specifikt med GHB.

    Samarbetar med sjukvården

    Enligt samstämmiga uppgifter från sjukvård, socialtjänst och polis har missbruket av GHB och de snarlika drogerna GBL och Butandiol ökat markant bland ungdomar på Hisingen.

    Genom djupintervjuer med yrkesgrupper som på olika sätt kommer i kontakt med GHB-missbrukare ska nu bilden av missbrukssituationen klarna. Även GHB-missbrukare ska intervjuas.

    Syftet med den nya GHB-tjänsten, som finansieras av Göteborgs Stad och regeringens satsning Mobilisering mot narkotika, är att utveckla metoder för att nå ungdomar som missbrukar bokstavsdrogerna GHB, GBL och Butandiol.

    Arbetet ska ske i nära samverkan med sjukvården, bland annat för att snabbt kunna nå dem som omhändertas med förgiftningssymptom på akutmottagningarna.

    En lömsk drog

    Siffror som Kai Knudsen, narkosöverläkare på SU/Sahlgrenska, tagit fram visar på en dramatisk ökning av förgiftningsfallen under de senaste åren. Förra året fick t ex Sahlgrenska sjukhuset ta emot 38 personer som förgiftats av GHB, GBL eller Butandiol, vilket kan jämföras med 13 fall under 2002.

    – Det som gör GHB till en så lömsk drog är just att den är så svårdoserad, vilket kan leda till dramatiska förgiftningssituationer och i värsta fall döden, säger Mattias Gullberg, som tillsammans med sina kollegor på ungdomsteamet även skall bidra till att sprida kunskap om drogerna.

    – Framförallt handlar det om att fokusera på anställda inom till exempel socialtjänsten, fritidsverksamheten och primärvården, för att skapa ett gemensamt förhållningssätt i arbetet mot drogerna, säger Mattias Gullberg.



    Prenumerera så du inte missar något nytt!