Foto: Mediabyrån DV

2024-05-21 | 3 min läsning
Glädje från start till målgång under Specialvarvet
Nästan 2 000 deltagare sprang, joggade, gick eller rullade fram genom Slottsskogen i det anpassade loppet för barn, unga och vuxna med funktionsnedsättningar. Deltagarna var fyllda av glädje och entusiasm, det blev en löparfest med fint väder och otroligt mycket glädje.

Området kring Björngårdsvillan i Slottsskogen har förvandlats till en folkfest. Överallt kan man se glada människor som pratar, skrattar och fokuserar inför dagens Specialvarv. Musiken från högtalarna vid starten får folkmassan att röra sig i takt, göra sig redo för start.

”Jag känner mig ganska bra, jag har löptränat och känner mig i bra form.”

”Känns spännande, alltid kul att komma ut och träffa människor, och gemenskapen.”

Foto: Mediabyrån DV

Många hejar på, vänner, kollegor och släktingar till löparna stöttar och gläds. Totala främlingar stannar upp, klappar händer och smittas av den positiva stämningen. Redan efter runt 10 minuter springer de första deltagarna i mål. Lyckliga, trötta och stolta tar de emot hejarop, medalj, vatten och den obligatoriska bananen. Bakom målet bjuds de som vill på Daimtårta, glass och popcorn. Känslan på Slottsskogsvallen är uppmuntrande, kamratlig och sportslig. Sammanfattningsvis en varm dag på alla vis, rapporterar Mediabyrån daglig verksamhet.

”Det var jätteroligt! Sprungit 11 varv idag.”

Deltagarna förbereder sig hela året

Sofia Ahlstrand och Narcisa Hodzik jobbar inom daglig verksamhet i stadsområde Nordost, och för dem har det blivit en tradition att delta. I år deltog 93 personer från daglig verksamhet i Nordost. Här förekommer alla möjliga typer av funktionsnedsättningar. Under året har de förberett sig med hjälp av personal på sina dagliga verksamheter.

– Vi ser att det är en viktig dag för våra deltagare. Det är så mycket glädje, så mycket skratt och gemenskap. Många ser fram emot Specialvarvet, och tränar hårt inför det. Det är en häftig upplevelse att vara med, där de får träffa gamla lärare och vänner från tidigare i livet. För vissa ingår träningen till och med i deras genomförandeplaner, säger Sofia Ahlstrand.

– Alla våra verksamheter har träning på schemat varje torsdag. Det kan vara allt från löpning till dans eller interaktiv träning. Men vi stöttar även med det mentala. Vissa brukare kanske har social fobi, eller är rädda för hundar. Då ser vi till att förbereda dem på det, förklara hur det kommer vara, och ser till att finnas där när det är dags, berättar hon vidare.

“Vissa springer jättefort”

På Specialvarvet finns två banor att välja mellan. Den längre röda på 3,3 kilometer, och den kortare blå på 2,1 kilometer. Alla deltagare får en nummerlapp så att deras namn kan ropas ut när de kommer i mål, och efteråt får de frukt och en medalj. Sofia Ahlstrand var med och sprang den blå banan.

– Vissa deltagare springer jättefort! De springer ifrån en om man inte tränat själv, skrattar hon.

Före loppet värmer alla upp tillsammans, musik hörs ur högtalare och en speaker peppar deltagarna att göra vågen. Reportrar på plats intervjuar deltagare efter målgång.

– Man kan springa med, man kan stå bredvid och heja på och göra high fives med de som springer. Det är glädje från start till mål. Det är en riktig folkfest, precis som stora Göteborgsvarvet, avslutar Sofia Ahlstrand.

Foto: Mediabyrån DVPrenumerera så du inte missar något nytt!