Foto: Mostphotos
Göteborg en av Europas bästa städer på rättvis handel
– Det här ger oss ett namn på den europeiska kartan för rättvis handel och tillgång till ett exklusivt nätverk med andra städer som också gått till final, säger Jesper Jones, planeringsledare på Hållbar konsumtion som varit med och skrivit tävlingsansökan.
EU Cities for Fair and Ethical Trade award är stiftat av EU−kommissionen för att uppmuntra till hållbar, etisk och rättvis handel. Både inom staden och av medborgarna.
Det var Sveriges förra EU−kommissionär Cecilia Malmström som tog initiativet till priset som delades ut första gången 2018.
− I EU är rättvis handel en mycket större fråga än vad det är i Sverige. EU−parlamentet har till och med röstat igenom att etiska krav i vissa fall ska gå före prisnivån när man inhandlar varor till offentlig verksamhet, säger Jesper Jones.
Handlar om mänskliga rättigheter
Avdelningen för Hållbar konsumtion på Konsument och medborgarservice arbetar med att påverka och underlätta så att varor som upphandlas av staden och köps av göteborgarna är rättvisemärkta.
Jesper Jones menar att det finns två skäl till att välja rättvisa varor:
− Antingen tycker du det är viktigt med mänskliga rättigheter eller så tycker du om varan du köper och vill se till att den går att handla även i framtiden. För utan rättvisa löner är risken stor att till exempel en lantbrukare i Ghana inte har råd att fortsätta odla kakaobönor och måste lägga ner sin verksamhet, säger han.
Inom Göteborgs stad har utvecklingen gått fort och mellan 2004 och 2012 har andelen rättvisemärkta kolonialvaror, som kaffe, te och bananer, ökat från bara några procent till 97 procent.
Vill involvera civila samhället
Den snabba utveckling, gränsöverskridande framtidsplaner och en lång historia med rättvis handel – Göteborg fick världens första butik för rättvis handel 1969, tror Jesper Jones bidragit till finalplatsen i EU Cities for Fair and Ethical Trade award.
När det gäller planer för framtiden stavas den samarbete.
− Redan idag arbetar vi mycket med näringsliv och akademi. Nästa steg är att jobba mot samma mål tillsammans med det civila samhället, till exempel studieförbund, fackförbund och församlingar.
Närmast väntar en digital intervju med en tävlingsjury och om vinsten går till Göteborg får staden bland annat hjälp av WTO−organisationen ITC med ett utvalt projekt. Den vinnande staden tillkännages den 16:e oktober.