Foto: Göteborg Energi
Göteborg Energi investerar halv miljard för fossilfri fjärrvärme
De två nuvarande pannorna i hetvattencentralen eldades ursprungligen med olja och kol men sedan 2003 eldas de biobränslet pellets. Nu har de nått sin tekniska livslängd och ska bytas ut.
– Den nya pannan är konstruerad för pellets och kommer att ge bättre förbränning, högre verkningsgrad och generera mer värme än idag, säger Anna Svernlöv.
Det kommunala energibolaget har som mål att all fjärrvärme senast år 2025 ska komma från återvunna- eller förnybara källor.
Askan går tillbaka till skogen
När den nya pannan tas i drift i början av 2022 kommer antalet drifttimmar med pellets att öka, man slipper använda lika mycket naturgas vilket kommer att minska koldioxidutsläppen med cirka 25 000 ton per år.
– Det motsvarar 3 100 göteborgares årliga konsumtionsbaserade utsläpp av koldioxid. Ytterligare en fördel är att askan från anläggningen kan återföras till skogen, säger Anna Svernlöv.
Rya hetvattencentral är en del av Göteborgs fjärrvärmesystem där överskottsvärme från raffinaderierna på Hisingen omvandlas till fjärrvärme. Hetvattencentralen byggdes i mitten av 1980-talet och behövs bland annat för att höja värmen till rätt temperatur.
FAKTA | #Hållbaraihop
- Målet om fossilfri fjärrvärme senast 2025 är en del av Göteborg Energis arbete för ett mer hållbart Göteborg
- I initiativet #hållbaraihop har bolaget listat sina 70 viktigaste hållbarhetsåtgärder – läs mer på länken här nedan